A Saab hazai importőrje tíz darab új Saab 9-5-öst adott át a magyar kormányzat részére. A járműveket a soros magyar EU-elnökség hat hónapos hivatali időszakában a hazánkba érkező külföldi diplomaták, hivatalos küldöttségek utaztatására használják majd, de nem ám közúton. Az autók a reptéren teljesítenek majd szolgálatot.

A magyar elnökség részére díjmentesen biztosítja a Saab, ahogy ők fogalmaznak: “annak érdekében, hogy a kiemelt státusú vendégek magas színvonalú, kényelmes és biztonságos kiszolgálásban részesüljenek a Ferihegyi Repülőtér elnökségi termináljának területén.” A kocsik ugyanis a repülőtől a most átadott új VIP-váróig, illetve vissza szállítják utasaikat. Van közöttük manuális, illetve automata sebességváltóval szerelt változat, első-, illetve összkerékhajtású is, ami közös, hogy mind dízel.

Az épület, ahova el kell jutniuk, nem a fő épület, hanem az új EU-elnökségi repülőtéri váró. A diplomaták új helyre érkeznek, ez a Magyar Posta új nemzetközi postakicserélő központjához tartozó irodaház, amely már decemberben elkészült, de júliusig a társaság nem veszi használatba. Mivel a reptéren nincs elég nagy VIP-váró, és az elnökségi váróra csak fél évig van szükség, a kormány megállapodást kötött a Magyar Postával, valamint a Malévval, amely működteti az épületet.

A legfőbb vezetőknek páncélautó jár

A legfőbb vezetőknek páncélautó jár


Az új épület használatával a diplomaták utaztatása nem zavarja a normál utasokat, ugyanakkor, így nem a repülőtér feljáróján gyülekeznek majd a vendégeket szállító gépkocsikonvojok.

De nem a Saabok teszik majd az első benyomást az EU-s nagykutyákra hazánkban. Három emelet magas üdvözlőfelirat köszönti őket a Ferihegyi repülőtéren. “BUD Welcomes the EU Presidency”, azaz a Budapest Airport üdvözli a soros EU-elnökséget – ezt hirdeti mostantól fél éven át az a gigantikus poszter, amelyet a Budapest Airport Zrt. szereltetett fel a Ferihegyi repülőtér irányítótornyára.

A repülésbiztonságra tekintettel különlegesen időjárás- és viharálló gigaposzter elkészítése és rögzítése nagyjából 4,5 millió forintba, míg a repülőtér 2A termináljának homlokzatán elhelyezett üdvözlőfelirat ennek az összegnek körülbelül a felébe került.

A reptérről sem taxival vagy BKV-val folytatják az útjukat az öltönyösök. Az utcán a Volkswagen-konszern autóiban utaztatják majd a diplomatákat. Egyes darabok teljesen újak, de vannak olyanok, amelyeket Németországból adnak kölcsön erre az időszakra.

A kétszáz járműből álló flotta gerincét ötven darab Audi A8-as adja. Ezek közül több valódi csúcsmodell 12 hengeres motorral, nyújtott páncélozott karosszériával. Ezeket megkülönböztető jelzéssel és éjjellátó készülékkel is ellátják, ezekben utazhatnak a kiemelt védelmet kapó államfők.

Orbán Viktor is ilyennel utazik

Orbán Viktor is ilyennel utazik jelenleg


Ezenfelül ötven Audi A7-es, ötven Volkswagen Multivan és ötven Škoda Octavia áll majd rendelkezésre. A magyar állam havi 69 millió forint + áfa összeget fizet a Porsche Hungáriának a flotta havi bérléséért, ami elmarad a piaci árként becsült havi 700 millió forintos bérleti díjtól. Gyakorlatilag az Audi ingyen adja az autókat, csak a használatukhoz kapcsolódó közvetlen költségeket kell állni.

A legtöbb járművet a Köztársasági Őrezred képzett sofőrjei vezetik majd, akik többek között az Audi vezetéstechnikai tréningjén is részt vettek, a Škodák azonban kulcsos autók lesznek, amelyet az ügyintézők is vezethetnek.

Nemcsak a diplomaták autóival bővül az állami flotta, de a soros elnökséggel összefüggő többletfeladatok biztosítása céljából a rendőrség – saját költségvetéséből – is beszerez 50 új autót, 2011 második negyedévében pedig 60 új motorkerékpárt.

A delegációk alig zavarják majd a közlekedőket, hiszen nem mennek be a fővárosba, nem borítják fel annak napi életét. A gyorsforgalmit sem fogják minduntalan lezárni miattuk. A legtöbbször reptérről az M0-s autóúton, az M3-as és az M31-es autópályákon viszik a politikusokat a gödöllői kastélyba.

Forrás: MTI, Audi, Saab