Huszonkét kisebb-nagyobb városban jártunk, és a belváros közelében félórára megpróbáltuk letámasztani a kocsit. Nem készültünk fel, így maradt a változatos helyeken elkövetett apróért kuncsorgás, végső esetben kényszervásárlás. Vesztünkre a helyi szokásokat, lehetőségeket sem magoltuk be és a célpont közelében öt perc után feladtuk az ingyenes hely kutatását.

Leggyakrabban a városközpontokban a hagyományos, automatánál fizetős megoldással szembesültünk. Nem túl bonyolult, be kell dobni az aprót – bosszantó, hogy jó pár gépezet még mindig nem tud mit kezdeni a kétszázassal – papírt betenni a szélvédő mögé és már kész is.

Százasbaj

Eltéveszthetetlen totemoszlop

Eltéveszthetetlen totemoszlop


Ha valami látszólag érthetetlen oknál fogva az automata mindig visszadobja a kétszínű százast, akkor azt érdemes alaposan földhöz vágva, nem éppen a legelegánsabb módon, de hatékonyan megjavítani.

Brit tudósok szerint ilyenkor az érméről levehetjük a rátelepedett mágneses rontást.

Apró extrák

Letéphető, apró fülecskével

Letéphető, apró fülecskével


Néhány helyen – pl. Egerben, Szombathelyen, vagy Zalaegerszegen – a parkolójegy alján piciny perforált rész van, amit letéphet az autós és a zsebre vághat. Szerepel rajta, hogy hol is hagytuk az autót, és meddig vagyunk biztonságban a parkolóőröktől. Praktikus dolog, ez tetszett.

Az árak 100 és 400 forint között ingadoztak, ami nem nagyon volt összefüggésben az infrastruktúrával, mert parkoltunk minimális díjért szépen felfestett helyen és tengelyig sárban négyszázért is.

Baja

Ez volt az egyetlen település, ahol a meghatározott öt percen belül megvolt az ingyenes hely. Teljesen szabályosan, légvonalban ötven méterre a céltól. Szerencsénk volt, rögvest meg is szerettük Baját. Tessék követni a példát, nem a parkolóautomaták nagy számától válik egy település világvárossá.

Kékcédula

lehet vele játszani

Lehet vele játszani


Szeged belvárosa 1996-óta előreváltott parkolószelvénnyel üzemelteti a parkolási módszerét. A városban hétköznap reggel nyolctól este hatig fizetős a parkolás, egyes frekventáltabb területeken szombaton is szednek pénzt, szintén reggel nyolctól, de csak délig. Háromféle zónát is találunk, attól függően, hogy zöld, sárga, vagy kék zónában tettük le a kocsit, egy, kettő, vagy négy óráig maradhatunk a cédulánkkal.

A parkolószelvényes rendszer igen utálatos találmány. A frissen érkezett idegen miután letámasztotta az autót, elkezdi bután forgatni a fejét, vajon merre is van az automata. Aztán a táblán megvan a keresett információ, egy nyíl jelzi a cédulabeszerző helyet. Ennyi. Bambán megindultam az ajánlott irányba, és az első újságosnál megkaptam a kék cetlit 375 forintért. Ez most egy órás parkolásra elég.

Zónajelző

Zónajelző


Mielőtt otthagytuk a kocsit, még van egy kis kézimunka, a parkolás kezdetének idejét – hónap, nap, óra, perc – be kell jelölni a kártyán és kitenni az ablakba. Mindezt nagyon figyelmesen kell elvégezni, hiszen a parkolós cég saját bevallása szerint “a videokamerával felszerelt ellenőrök figyelmét a legapróbb szabálytalanság sem kerüli el.” Mekkora szerencse.

Mobillal?

Tagadhatatlanul a legkényelmesebb megoldás, ha ilyen furcsa környéken mobillal fizetjük a parkolást. Igaz, egyelőre ezt a lehetőséget nem kínálja mindhárom mobilszolgáltató. A kék és a magenta ügyfelek mindenféle előzetes macera nélkül használhatják az sms-es rendszert, míg a pirosak ebből kimaradnak.

Vasárnap takarítás

Vasárnap takarítás


Szerencsére azért máshol velük sem szúrnak ki és mehet mobilról a parkolódíj. Ennek a legnagyobb előnye, hogy a parkolóórákkal ellentétben ha valamiért idő előtt tovább állunk, megállíthatjuk az órát, nagyjából annyit fizetünk, amennyit parkoltunk. Azért egész pontosan mégsem, mert ugye az üzenet elküldését, illetve a tranzakciós díjat is ki kell köhögnünk.

Nekem valahogy ez mégsem tetszik, ha gyakran parkolok, akkor az összes válasz sms-t nem kívánom a telefonomban tartogatni, abban meg egy percig sem bízom, hogy nem csúszik véletlenül valami hiba a rendszerbe.

Konkurencia

Ahol kinőnek a földből a parkolóautomaták, ott előbb utóbb az élelmes vállalkozók is megjelennek. Megkaparintanak egy telket, jobb esetben felszórják murvával és máris beindul az alternatív, valamivel olcsóbban mért parkolóhelybiznisz.

Alternatív megoldások

Két óra ingyenes

Két óra ingyenes


Érdemes kihasználni a plázák által kínált, általában kétórás ingyen parkolást. Ha tényleg csak fél, egyórás dolgunk van a környéken. Ha elsőre csöves dolognak tűnik, akkor nem árt utána számolni, hogy a két óra fizetős parkolás akár egy ezresünkbe is kerülhet.

Szentendre

Vidám környék, vicces parkolási renddel. Itt még vasárnap is fizetni kell a parkolásért. Érthetetlenek ezek a helyek. Ha hétvégén a környéken kirándulunk, hazafelé akkor sem állunk meg Szentendrén bedobni egy kürtőskalácsot, vagy pár gombóc fagylaltot ha kedvünk lenne hozzá. Azt a települést, ahol a helyben – hétvégén – elköltött pénzem után a lángosos, hamburgeres vagy a marcipánbolt által befizetett adó nem elég, hanem még parkolási díj is kellene, azt inkább messze elkerülöm.

Végül írják meg, Önök mit változtatnának meg a parkolás körül. Vajon egy csinos kohóban olvasszák fortyogó péppé a világ összes parkolóautomatáját? Netán papírpénzt, bankkártyát is elfogadó automatát telepítenének?  Ne kíméljenek, küldjék az ötleteket!