Teszten olcsó és drága gumik

Jó hír: az ADAC legutóbbi gumitesztjében a kipróbált téli abroncsok két harmada kedvezően szerepelt, ajánlott vagy különösen ajánlott minősítésben részesült. Még jobb, hogy nemcsak a prémiummárkák szerepeltek jól, a legjobb eredményt elérők között is akad közepes árfekvésű portéka. Ezt bizonyítja 205/55 R16 méretben a Hankook Icebear W440 sikere, amely Dunaújvárosban készül.

Tavaszig ne járjunk nyári gumival!

Tavaszig ne járjunk nyári gumival!

Tavaszig ne járjunk nyári gumival!


Elgondolkodtató viszont, hogy a nálunk szinte ismeretlen, részben távol-keleti gyártók mellett neves gumikonszernek másodmárkái is csapnivaló teljesítményt nyújthatnak.

A hazánkban fontos 185/60 R14-es méretkategóriában a nem ajánlottak közé került a Goodyearhez tartozó olcsó márka, a Sava abroncsa, míg a házon belüli prémiumtermék, az Ultra Grip generációi aratnak a különféle teszteken.

Tesztelés, titokban

Nem viccel az ADAC, itt a gáztank tűzállóságát mérik

Nem viccel az ADAC, itt a gáztank tűzállóságát mérik

Teszteléskor nem viccel az ADAC  tűzállóságát mérik


Kétezer abroncsot vásárolt az ADAC ehhez a teszthez, szokásuk szerint a kiskereskedelemben és szigorúan titokban, hogy ne manipulált gumikat mérjenek össze. A tesztelők értékelték száraz úton az egyenesfutást, a kanyartulajdonságokat, a viselkedést hirtelen kikerüléskor, mert ugyanaz az autó tényleg mást mutat eltérő gumikkal.

Nedves úton: aquaplaning, lassulás

Nedves úton a lassulást 80-ról 20 km/órára fékezve mérték esőztetett felületen, volt kezelhetőségi teszt határtartományban. Az oldalvezető erőt körpályán autózva állapították meg.

Hóláncról most nem volt szó

Hóláncról most nem volt szó

Hólánc nélkül folyt a gumiteszt


Sor került a vízre való felúszás (aquaplaning) sebességének mérésére kanyarban és egyenesben.

Mérés tömör havon

A havas vizsgálatokat tömör havon végezték az autóklub munkatársai, az úttartáson kívül a vonóerőt és a fékutat mérték. Jégen a fékezést és az abroncsok az oldalvezető erejét tették próbára.

Kritérium volt még a gumik kényelme és a fogyasztásra gyakorolt hatásuk is, ami a gördülési ellenállással arányos. A kopásállósági teszt 12 ezer kilométeres úton történt. Az eredmények megalapozottsága érdekében ezt kivéve minden tesztet többször is elvégeztek.


A kudarc okai

Nem a havas tulajdonságok döntenek

Nem a havas tulajdonságok döntenek

Nem a havas tulajdonságok döntenek


Gumitesztekben a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó abroncsok szoktak az élen végezni, a kirívó gyengeségek megbosszulják magukat. 14 collos méretben a Marangoni és a Sava például azért végzett ennyire hátul, mert nedves úton katasztrofális eredményt értek el, míg hóban egész jók.

A 205/55 R16-os gumik között a Firestone vesztét a havon mutatott számos hiányossága okozta, a Kenda és a Goodride pedig nedves úton nem felelt meg az elvárásoknak.

Mint mindig: nem az ár számít, hanem az ár/érték viszony

Tapadást biztosít a sok lamella

Tapadást biztosít a sok lamella

Tapadást biztosít a sok lamella


A 14-es abroncsok között a teszt győztese a Vredestein Snowtrac 3, a nagyobb méretben Conti WinterContact TS 830 bizonyult a legjobbnak az ADAC-nál.

Mivel erősen különböző árú abroncsok képesek egymáshoz közeli eredményt elérni és az alacsonyabb árfekvésű gumik között is találni jókat, az ADAC azt tanácsolja, hogy ne csupán a vételárra, hanem a termék ár/érték arányára ügyeljünk.

Eredmények – 185/60 R14T

Különösen ajánlott*:
Vredestein Snowtrac 3
Bridgestone Blizzak LM30
Continental WinterContact TS 800
Dunlop SP Winter Response
Fulda Montero 3
Goodyear UltraGrip 7+

*Felül a győztes, utána betűrendben

Nem ajánlott:
Federal Himalaya WS-1
Firestone Winterhawk 2
Marangoni 4 Winter
Pneumant PN 150 Wintec
Sava Eskimo S3

Részletes táblázat a többi márka eredményeivel

Eredmények – 205/55 R16H

Különösen ajánlott:
Continental WinterContact TS 830
ESA-Tecar Supergrip 7
Dunlop SP Wintersport 3D
Goodyear UltraGrip 7+
Hankook Icebear W440

Nem ajánlott:
Firestone Winterhawk 2
Goodride SW602
Kenda Polar Trax

Részletes táblázat a többi márka eredményeivel