A Zaporozsec sportos, barna garbós tulaja éppen  a keréknyomást ellenőrzi, egy kicsit arrébb a Magyar Autóklub  segélyállomásánál  egy Dacia jobb első futóművét vizsgálják, a mosónál Polonez és Lada kombi áll a sorban.  Marekkel Gyula diorámái klasszikusak a témában, számomra öröm ránézni és felidézni a múltat. Nekem is olyan klasszikus fosszínű Trabantom volt, mint ami ott parkol az Autóklub parkolójában.

Így még az Ifa sem idegesítő

Így még az Ifa sem idegesítő

Piciben még az Ifa sem idegesítő


Szinte minden modell az eredeti járművet gyártó országában készült, a Škoda cseh, a Polszki lengyel. Az Ikarus különlegesség, mert ukrán kisszériás munka. A gyűjtő korhűen rendezte be az életképeket, kiegészítve épületekkel, dekorációval.

Ehhez hasonló érdekességek tekinthetők meg október 18-ig a Határ úti Európark területén. Pénteken nyílt a “Földön, vízen, levegőben!” című országos modell– és makettkiállítás. A kiállított modellek az áruház két szintjén vitrinekben láthatók, de a négypályás Carrera versenyautópályát  testközelből is kipróbálhatják a földszinten.  Kicsit arrébb az egészen ifjú modellmániásoknak is készült terepasztal, autós játszószőnyeg, ahol felügyelet mellett foglalatoskodhatnak.

Darabka '70-es évek

Darabka ’70-es évek

Darabka ’70-es évek


A kiállításon féltve őrzött repülőgép-, autó-, vasút-, hajó- és harci jármű modelleket is közszemlére bocsátottak. De láthatunk most is kapható modelleket, díjnyertes járműkoncepciókat vagy igazi ritkaságokat is.  Érdekesség Bicskei János gigantikus, 1:100 arányú, rézből készült Titanic-modellje, amely nyolc évig készült.

Külön vitrint kaptak a harci járművek. Olyan ritkaságokat láthatunk köztükmelyekről kevesen tudnak, hallottak. A svéd alapokra épülő 1942-es Nimród harckocsitól kezdve ritka Csepel teherautókon át az 1950-es Alligátor mocsárjáróig.


Már a sajtótájékoztató napján ellepték a gyerekek a terepet; sokan nem vásárolni, hanem csak a járművek megtekintéséért érkeztek az EuroParkba. Kifaggattam a másodikos csoportot, mit mond az új generáció. Nos, az ifjak általánosságban is értékeltek a látottakat, de harckocsik ide, hajók oda, azért egyöntetűen a versenyautós terepasztal irányába orientálódtak.

Nézzék meg , és ha kedvet kaptak, látogassanak ki az október közepéig nyitva tartó  kiállításra.