Bogár, Bogár, Bogár. De mi lesz utána?
Giugiaro az első Golf formatervezője

Giugiaro az első Golf formatervezője

Giugiaro az első Golf formatervezője


Sokáig úgy tűnt, hogy a Bogár sikere örök, minden jól van, ahogy van, a Volkswagen maradhat a farmotoros, léghűtéses autóknál. Pedig a Bogár nem a hatvanas évekre jócskán elavult konstrukció miatt, hanem annak dacára volt keresett. Ára és megbízhatósága miatt.

A gyár azonban ragaszkodott a mintához, lépcsőshátú és kombi óriás Bogarakat faragott, amivel konzerválta az alapfelállás nyavalyáit. Tehát a sajátságos menettulajdonságokat, a szerény csomagtartót, a szűk utasteret és a gyenge fűtést.

Farmotoros javaslat

A farmotoros EA 266 a konkurensekkel

A farmotoros EA 266 a konkurensekkel

A farmotoros EA 266 a konkurensekkel


A zsákutcából a Bogár utódlásával kellett kitörni. A gyári múzeumban kiállított prototípusokból látható, hogy hosszú évek munkájával sikerült rátalálni a mások által kitaposott útra. A cél egy korszerű, elöl keresztben beépített motorú, vízhűtéses, csapott hátú, három- és ötajtós, kompakt autó volt.

Több koncepció versenyzett a megvalósulásért. EA 266 néven a Porsche tervezői egy egész modellcsalád alapjait adó, a hátsó tengely előtti farmotoros autóval pályáztak a Golf utódjaként. Rudolf Leiding, a VW akkori elnöke bölcsen a házon belüli EA 337-et részesítette előnyben. Ez az autó volt a későbbi Golf.

1974: az első Golf

Semmi csicsa, de minden a helyén az első generációban

Semmi csicsa, de minden a helyén az első generációban

Semmi csicsa, de minden a helyén generációban


1974-ben a Golf I a Passat után és kicsivel a Scirocco előtt a második fronthajtású autója volt a márkának. A modern autókkal sikerült elkerülni a csődöt. A formát a Sciroccóéhoz hasonlóan Giorgetto Giugiaro jegyzi, többek között az Audi 80 tervezésével is őt bízta meg a VW-konszern.

Németországban bemutatása óta a Golf máig a legnagyobb darabszámban eladott autó, egyedül az 1980-as évben sikerült megtörnie uralmát a W 123-as Mercedesnek. Az olajválság miatt mindjárt egy szívódízelt is kifejlesztett belőle a gyár, 1975-ben pedig a Golf GTI-vel sikerült egy olyan autót bemutatni, amely azóta legendássá lett.

Udo Brinkmann kabriója
Vastagon csajozós gép volt

Vastagon csajozós gép volt

Vastagon csajozós gép volt


1979 és 1991 között készült a Golf I Cabriolet, az európai piac legmagasabb kort megért Golfja. Egyedül a Dél-Afrikában City néven kapható Golf I futott nála hosszabb ideig.
Hazájában Erdbeerkörbchennek, azaz epreskosárnak becézik az autót, amely a mi égövünkön Udo Brinkmannhoz is kötődik.

Az egykor szolidan szexuális töltetű filmekben is domborító bájgúnár a Klinika epizódjaiban ezzel szédítette a jobb sorsra érdemes Elke nővért.

Kétlépcsős modernizálás

A Golf kabriók sokáig éltek

A Golf kabriók sokáig éltek

A Golf kabriók sokáig éltek


Teteje az ötrétegű szövettel igényes konstrukció, nem libeg autópályán sem, de sok helyet foglal és hátrahajtva nem szépíti meg az autót. 1982-ben konstrukciós módosításokkal sikerült 10 centivel alacsonyabbra venni a vászonpakkot a csomagtartón.

Pályafutása során 50 és 112 lóerő közötti motorokkal készült, dízelről akkoriban szó sem volt a nyitott autók világában. 1984-ben a belsejét a kettes Golf műszereivel modernizálta a Volkswagen. Négy évvel később műanyag sárvédővel, szélesített kerékjáratokkal és küszöbtoldatokkal kívülről is kipofozták az öregedő autót. A kabrió nemcsak a kettes Golfot élte túl, de még a harmadik szériával párhuzamosan is kapható volt raktárról, 1993-ig.


1983: Golf II, az örök autó

1983-ban megérkezett a második széria. Ebből a modellből annyi különleges típus volt, hogy külön anyagot is megér a kétmotoros Pikes Peak versenyautó, a 210 lóerősre felhúzott gyári G60-as, a Rallye Golf vagy a szintén összkerekes, emelt Golf Country.

Jó ötlet volt, de nem aratott sikert a Golf Country

Jó ötlet volt, de nem aratott sikert a Golf Country

Érdekes autó, de sikertelen volt a Country


Egy átlagos Golf azonban felszereltségmentes utastérrel, de kitűnő minőséggel, sok hellyel és jó kényelemmel hódított. A típus annyira fontos volt, hogy az Audinak megtiltotta a Volkswagen a Vollverzinkt (teljesen horganyzott) védjegy használatát az Év Autójának megválasztott új Audi 100-ra.

A szintén új Golfnál ugyanis költségokokból ez nem fért bele, és hogy néz ki, ha a leányvállalat autója többet tud. A gazda idővel jobb belátásra tért, de a szivar Audi 100-on a legkevésbé rozsdásodó tetőt ezért nem védte cinkbevonat az első években.

Minden feláras volt a II-es Golfhoz

Minden feláras volt a II-es Golfhoz

Minden feláras volt a II-es Golfhoz


A kettes Golf szinte örök autó. A maga korából messze kiemelkedő rozsdavédelme, egyszerű konstrukciója és kiváló minősége miatt ma a legolcsóbban fenntartható autók egyike a néhány százezres kategóriában.

1991: Golf III – Az Év Autója

Ennyi jót a harmadik generációról nem tudnánk elmondani. Ennek ellenére ez az egyetlen Golf-széria, amely – az 1992-es szavazáson – megkapta az Év Autója elismerést. Gyártása abba a korszakba esik, amikor az Opeltől elcsábított és durva háborúskodást kiváltó beszerző, José Ignacio Lopez de Arriortua sikeresen csökkentette a beszállítói árakat.

Az 1992-es Év Autója lett a Golf III

Az 1992-es Év Autója lett a Golf III

Az 1992-es Év Autója lett a Golf III


Talán az árletörés miatt, talán nem, de a hármas Golffal több gond volt, mint elődjével. Emlékezetes sztori az üléshuzat kopására panaszkodó tulajdonosoké. Megoldás gyanánt a gyár azt tanácsolta nekik, hogy ne üljenek farmerbe az autóba.

Kombi és hat henger

Történelmileg fontos a Golf III, részben a VR6 nevű, szűk hengerszögű V6-os motor miatt, ami fontos nyitás volt a nem nagy, de jól felszerelt, erős autót kereső ügyfelek felé, jóval a prémium kompaktmodellek bemutatása előtt.

Majdnem 20 év telt el kombi nélkül. Az első két szériából nem volt

Majdnem 20 év telt el kombi nélkül. Az első két szériából nem volt

Majdnem 20 év telt el kombi nélkül


Míg az első két szériából nem volt kombi, a harmadikból igen. Az 1993-ban érkező Golf III Variant a kabrióval együtt túlélte a típust, mindkettő az 1997 őszén bemutatott negyedik szériával párhuzamosan készült. A nagy csomagterű Golfok azóta is fáziskésésben vannak az alapváltozathoz képest.

1997: Golf IV – A legszebb

1997-ben a Frankfurti Autókiállításon az Astra G-vel egyszerre mutatta be a VW a négyes Golfot. Fontos fejlesztési szempont volt a minőségérzet, amelyet a használat közben adódó problémák miatt többen is bemutatótermi minőségnek gúnyolnak.

Hartmut Warkuss nagy dobása a Golf IV

Hartmut Warkuss nagy dobása a Golf IV

Hartmut Warkuss nagy dobása a Golf IV


A karosszéria szűk illesztései, az ékszerszerű lámpák a mintázat nélküli burával, a szép fényezés és a belső tér puha műanyagjai, szép felületei minőségi ugrást jeleztek. Minőségérzetre a Golf IV utcahosszal verte a korszak kompakt autóit, de sok nagyobbat is.

PQ 34, a megoldás

A drága megoldások árát a közös padlólemezzel sikerült ellensúlyozni. Az egységesítésen az 1993 körül válságos helyzetbe csúszó VW-konszern túlélése múlott. A PQ 34 nevű padlólemezre milliószám készült a Leon I és a Toledo II, az Octavia I, a Golf IV, a Bora, az Audi TT és az A3. A rövidítésben a Plattform Quermotor, 3. Modellreihe, 4. Generation rejlik, magyarul a keresztmotoros padlólemezre épített autók 4. generációja. A hármas a Lupo-Arosa, Polo-Ibiza modellek feletti méretet jelöli.

Kék fény a negyedik szériában. Itt csak eltolták a fehéregyensúlyt

Kék fény a negyedik szériában. Itt csak eltolták a fehéregyensúlyt

Kék fény a negyedik szériában


A Golf IV Hartmut Warkussnak, a VW akkori formatervezési vezetőjének is köszönheti sikerét. Annyira kortalan, eltalált arányokkal megrajzolt és esztétikus autó, hogy a hatodik széria tervezésekor Walter de Silva csapata is ehhez nyúlt vissza.

2003: Golf V – Alapjaiban új

Valószínűleg nem függetlenül az igényes futóművű Ford Focus sikerétől, a Volkswagen PQ 35 néven új padlólemezt fejlesztett ki a Golf-alapú autókhoz. Az ötcsillagos töréstesztre méretezett padlólemez újdonsága volt a független hátsó felfüggesztés az addigi olcsóbb csatolt hosszlengőkar helyett.

Jó autó, de nem elég csinos a Golf V

Jó autó, de nem elég csinos a Golf V

Jó autó, de nem elég csinos a Golf V


Ha 2003 ősze helyett ma mutatnák be a Golf V-öt, minden további nélkül megdicsérnénk futóművét, kényelmét, térkínálatát. Csakhogy a forma nem egyszerűen túl gyávára sikeredett, de kevésbé is szép, mint elődje.

Hűvös fogadtatás, jó kifutás

A visszafogott fogadtatás miatt a Volkswagen kezdettől fogva ajándék klímaberendezéssel kampányolt a Golf V mellett hazájában, ami szokatlan lépés volt. Az elején a típus 30 éves születésnapjára adott ajándékaként állították be az értékesítési támogatást, de az évforduló elmúlt, a széria légkondi maradt.

Dél-Afrikában ma is kapható a City, a Golf I helyi változata

Dél-Afrikában ma is kapható a City, a Golf I helyi változata

Dél-Afrikában ma is kapható a Golf I változata


A közönség idővel nagyon megszerette az ötös Golfot is, többször volt Európa legnépszerűbb autója. Bármilyen szokatlan, az értékesítési görbe még az autó pályafutása legvégén sem hanyatlott a mélybe.

A darabszámokat kétségtelenül megdobta a két éve debütált Variant, pedig a főnökség szerint a Golf Plus és a Touran elég lett volna családi modellnek. Az autóvásárlók és a kereskedőhálózat viszont akarta, ezért utólag, 2007-re a VW az aktuális autóból is összerakta a kombit, amely a tavaly ősszel bemutatott hatodik szériával együtt fut.