Kattintson a feliratra!


Kiskocsik: az Év Autója és a többiek
Fél évvel a Splash után fut be az Agila B

Fél évvel a Splash után fut be az Agila B

Fél évvel a Splash után fut be az Agila B


Míg az olaszok július óta örvendezhetnek a Fiat 500-nak, mi az idei Év Autójához január 21-től juthatunk hozzá.

Az aranyos retroautó alapára is barátságos (2.800.500 Ft 6 légzsákkal, de légkondi nélkül), amit tetézhetünk például matricákkal, darabonként 30 rongyért.

A magam részéről a Suzuki Splasht és az Opel Agilát nagyon várom, a tavasszal megjelenő Suzuki fél évvel megelőzi testvérét. Az esztergomi gyártású kiskocsik motorjai megegyeznek, első benyomásaink itt olvashatók.

Megújul az Ibiza és a Fiesta

A Verve-re hasonlít az új Fiesta

A Verve-re hasonlít az új Fiesta

A Verve-re hasonlít az új Fiesta


Rögtön egy vadonatúj konkurenst is kap a Splash Dél-Koreából. Az Atost lecserélő Hyundai i10 májusban ér ide és 1,1 literes dízel- illetve benzines motorját is nagyon takarékosnak ígéri a gyár. A koreaiak másik kiskocsija, a Getzet búcsúztató i20 ott lesz ugyan szeptemberben a Párizsi Autókiállításon, de csak 2009 első hónapjaiban ülhetnek bele az első magyar vásárlók.

Nemcsak az apróságok között várhatók fontos lépések. Nem meglepő, hogy a Skoda Fabia testvérei is a modellváltás küszöbén állnak. A Polo még marad egy ideig, de a SEAT-nál kész az új Ibiza. A SEAT elnöke az Auditól jött és ki is állíttatott egy A3-ast, hogy a munkások és a menedzserek egyformán érzékeljék, mi a minőségi cél. Az eredményt szeptembertől láthatjuk a saját szemünkkel, a háromajtós Ibiza pedig év végén debütál.

Kétféle modell lesz az SX4 Sedanból

Kétféle modell lesz az SX4 Sedanból

Kétféle modell lesz az SX4 Sedanból


A Fiesta is 2002 óta állja a sarat, márciusban Genfben ott lesz a Verve-re hasonlító új. A Ford elsőként a nagyobb piacokon vezeti be, így nekünk az utolsó negyedévben jut csak belőle. Ezúttal a Fiesta örökli a Mazda2 konstrukciós elemeit, a futóművét viszont a Ford hangolja, ami szintén jót ígér.

Családi és elérhető

Kicsit nagyobb méretben már családi autónak is befoghatjuk a kocsikat. Év elején a Suzuki megkettőzi az SX4 Sedan-kínálatot, a GLX és a GS bevezetésével búcsút inthetünk az egyféle felszereltségnek. Idén a Skoda az új Fabia Combival nyit, amelyet felfelé megnyújtott a gyár. Az elődjénél több csomagot elnyelő kocsi már itt van, az értékesítés januárban indul.

Talán szebb lesz a Thalia

Novemberben érkezik a Jazz

Novemberben érkezik a Jazz

Novemberben érkezik a Jazz


Elsőre bombasiker volt a Thalia, amelyből az év utolsó hónapjaiban érkezik az újabb generáció. A célkeresztben a kelet-közép-európai és a kelet-európai családapák maradnak, bemutatóját is Moszkvában rendezik.

A Honda Jazz még mindig annyira jó, hogy akár maradhatna is, de novemberben befut a következő. Okos variálhatósága nem szenved csorbát, szokás szerint nagyobb lesz a mostaninál és erősebb motorokkal gyürkőzik neki a Merivával és a Note-tal folytatott harcnak.

Egy japán és nem drága családi autóval illetve az új Octaviával megyünk tovább


Japán és nem drága

Méretben és árban kicsit feljebb érdekes autó a Mitsubishi Lancer. Az új talán annak is vonzó, akinek se nyugdíjszelvénye, se kinyúlt nejlonkardigánja. A lépcsőshátú modell 109 lóerős benzinesként 4 millió, a VW-től megvett dízellel 5,3 millió forinttól kapható.

Már kapható az átdolgozott Focus, szériában ESP-vel

Már kapható az átdolgozott Focus, szériában ESP-vel

Már kapható az átdolgozott Focus


Meglepő, hogy az őszre ígért ötajtós változat az audis Sportback nevet használja. Már írtunk az átdolgozott Focusról, amely szintén januári termés.

Áprilisban magyar árcédulát látunk a Mercedes-Benz CLC-n, amely érdekes húzás. A gyár superfaceliftnek hívja azt a komplett átdolgozást, amivel az eddigi C Sportcoupéból az új C-osztály orrával és egyéb módosításokkal másik autót faragott. Talán a rendkívül kapós kombi és limuzin mellett így már a Sportcoupé sem vall kudarcot.

Még idén itt az új Mégane

Dacia-emblémával jön a Sandero

Dacia-emblémával jön a Sandero

Dacia-emblémával jön a Sandero


Májusban lesz a Budapesti Autószalon, amelyre várhatóan a Peugeot és a Citroën elhozza a Partnert illetve a Berlingót. Az ikrek nagyobbak, kényelmesebbek lettek és megmaradnak pompás családi autónak.

Nyáron debütál a Lancia Delta, amivel eljöhet a patinás, de régóta csak vergődő márka feltámadása. A tanulmányként már látott kompakt autó a Bravo padlólemezét veszi át, elegáns karosszériával meghódítva párakat.

Ősszel a Renault nagy pillanatai következhetnek. A Dacia ötajtós ferdehátút mutat be a Logan alapjain, de az ígéretek szerint annál messze kulturáltabb utastérrel. Az új Dacia a dél-amerikai Renault Sandero megfelelője, neve is Sandero lesz. Sokkal fontosabb azonban az új Mégane, amelyről még keveset tudni azon kívül, hogy az utolsó negyedévben a magyar szalonokban is ott lesz, elsőként a ferdehátú.

Új Golf: inkább 2009-ben

Alapjaiban új autó a 2008-as Audi A4

Alapjaiban új autó a 2008-as Audi A4

Alapjaiban új autó a 2008-as Audi A4


Novemberben a Skoda Octavia is felfrissül, bár így hirtelen nem tudnánk olyat mondani, amit a mostanin feltétlenül módosítani kellene. Nem lepődnénk meg, ha a VW az utolsó negyedévben leleplezné az új Golfot, de az importőr szerint a VI generáció 2008-ban még nem kerül a kereskedésekbe.

Cégautók: teljes vérfrissítés

Óriási zsongás lesz a középkategóriában, a cégautók között egymást érik a premierek. Az Audi még ebben a hónapban leváltja az A4-et, a Mazda pedig a Mazda6-ot. Előbbiből rögtön vehetünk dízelt és benzinest is, míg a súlycsökkentő kúrának alávetett japán induláskor csak a háromféle benzinessel vásárolható meg.

A folytatásban: Passat Coupé, vadonatúj Vectra és egy-egy szabadidő-autó a Focusból, a Volvótól és a BMW-től


Fejlődnek a franciák
Nem széria a légrugózás az új C5-ben

Nem széria a légrugózás az új C5-ben

Nem széria a légrugózás az új C5-ben


A Citroënnek annyira fontosak a flottavásárlók, hogy fütyül saját hagyományaira és a kedvezőbb ár érdekében hidropneumatikus rugózás nélkül is gyártani fogja a következő C5-öt. A C4 Picassók és a C6 alapján a sikkes designon kívül mást is várhatunk az új C5-től, amely a második negyedévben ér ide. A drágább kivitelek megőrzik a gázrugós felfüggesztést.

Új modell a Passatból

Nyáron a Passat Coupé szólhat nagyot, amely a négyajtós kupék közé sorol be a Passat technikájával, de magasabb áron és előkelőbb külsővel. Jelenleg a Porsche, az Aston Martin és az Audi is hasonló koncepciójú autókon dolgozik, mert a vásárlók állítólag vevők erre.

Júliustól rendelhető, de csak szeptemberben lesz itt a Superb

Júliustól rendelhető, de csak szeptemberben lesz itt a Superb

Júliustól rendelhető, szeptemberre ér ide


A sort megnyitó Mercedes-Benz CLS tényleg jól fogy, a hasonlóan sportos és elegáns Jaguar XF pedig márciustól bizonyíthat, főként a V6-os dízellel. A benzinessel kacérkodók ne végezzenek félmunkát, a kompresszoros V8-as az igazán boldogító motor.

Vectra helyett Insignia

Bár ténylegesen csak szeptemberben lesz itt, a Skoda Superb II júliustól megrendelhető. Az elődjénél is hosszabb és szélesebb autó motorválasztéka 260 lóerőig ér majd, a cél az itthoni eladások megduplázása. Talán az újra kevesebben mondják, hogy szuper-bé, helyesen szuperbnek kell ejteni.

Új nevet kap az Opel Vectra

Új nevet kap az Opel Vectra

Új nevet kap az Opel Vectra


Elsősorban a fejlett technikával kíván aratni a Vectra utódja. Az Opel szeretné kiszabadítani autóját a franciákkal és a Mondeóval vívott árversenyből, ezért a nevét is lecseréli.

Az utolsó negyedévben felbukkanó Insigniát a gyár igyekszik a mostaninál feljebb pozícionálni, például összkerékhajtással és nagyteljesítményű motorokkal.

Még több SUV

Manapság a legolcsóbb járművek mellett a szabadidő-autók között él igazán a piac, ahol a további növekedést egyre több modellel támogatják az autógyárak.

5,4 s elég százig a legerősebb X6-nak

5,4 s elég százig a legerősebb X6-nak

5,4 s elég százig a legerősebb X6-nak


BMW X6: erre vártunk?

A BMW az első féléves bevezetésnél nem mondott közelebbi dátumot az X6-ról, amivel megnyílik a terepkupék kategóriája. A vásárlók majd eldöntik, hogy szükségünk van-e ilyesfajta kocsira, de a duplaturbós V8-as benzinest én is nagyon kipróbálnám.

Ha máshol nem, hát az új 7-esben, amit nem hivatalosan őszre várhatunk, a 3-as sorozat modellfrissítésével együtt.

XC60: az X3 ellen

Augusztusra minden kiderül az XC60-ról

Augusztusra minden kiderül az XC60-ról

Augusztusra minden kiderül az XC60-ról


Egy Subaru Forester létét kevesebb marketingesnek kell megmagyaráznia, főleg most, hogy az új már a kétliteres dízelmotorral is választható lesz az ismert benzineseken kívül. A második negyedévben a Ford is bedob a népnek egy kompakt SUV-ot, a Focus rokonaként létrejött Kuga személyében.

A Volvo XC90 akkora siker, hogy az eredményeken felbuzdulva kistestvére születik: az XC60. Itthon augusztustól lesz elérhető a kompakt szabadidő-autó, amely az egy hónappal később érkező, hétüléses Qashqai-jal együtt nem az egyetlen újdonság az aszfaltterepjárók világában. Akit a normális személyautók vagy a sportkocsik érdekelnek, az is megtalálja az újdonságokat a táblázatban. A Daciától a Porschéig.


Új autók és a hazai piaci bevezetés időpontja
Márkák1. negyedév2. negyedév3. negyedév4. negyedév
Alfa Romeo147 1,9 JTD (február)159, Brera és Spider facelitJunior 
AudiA4 (január)A3 Cabrio és A4 Avant (április)RS6 (május)A3 és A6 facelift + Q5
BMWX6, 1-es Cabrio, M3 Limousine
CadillacCTS
Chevrolet3-5 ajtós Aveo facelift
ChryslerVoyager (február)
CitroënC4 Pallas, NemoC5, Berlingo
CorvetteCoupé facelift
DaciaLogan faceliftSanderoLogan MCV facelift
DodgeJourney
Fiat500 (január), Fiorino, 500 aut. és Bravo 1,6 Mjet (február)Fiorino Panorama (november), 500 Abarth
FordFocus facelift (január)KugaFiesta
HondaAccord (június)Jazz és Civic facelift (november)
Hyundaii30 kombi (március)i10 (május)Sonata facelift és Veracruz (szeptember)
JaguarXF (március)
KiaPicanto faceliftSportage faceliftMagentis facelift
LanciaMusa facelift (január)Delta HPE 
LexusIS-F (március)
MazdaMazda63 ajtós és dízel Mazda2, Mazda5 és RX-8 faceliftMX-5 facelift
Mercedes-BenzCLS facelift (március)CLC, új SL és SLK facelift (április), A és B-osztály facelift és CL 4Matic (június)ML facelift (augusztus)GLK (október)
MitsubishiLancer és Outlander 2,2 dízel (január)Lancer EVO XLancer Sportback és Lancer RalliartColt 2008-2009 fordulója
Nissan7 üléses Qashqai, Murano (szeptember)
OpelZafira faceliftAgila (szeptember)Insignia
Peugeot807 facelift és 4007 (január), Bipper (február), Bipper Tepee (március)Partner (május)308 SW (szeptember)
PorscheCayenne GTS, GT2 (március)911 facelift
RenaultLaguna és Clio Grand TourKangoo, KoleosMégane, Thalia, Laguna Coupé
Saab9-3 4×4-es
SEATIbiza 5 ajtós (szeptember)Ibiza 3 ajtós
SkodaFabia Combi (január)Superb (szeptember)Octavia facelift (november)
SsangYongKyron faceliftRexton és Rodius facelift
SubaruJusty és Tribeca facelift (január)2,0 dízel Legacy , Outback, Impreza WRX Sti, ForesterImpreza és Forester dízel
SuzukiSplash, SX4 Sedan GLX és GS
ToyotaLand Cruiser V8 (február)
VolkswagenTiguan (január)Passat Coupé (július)Scirocco (október), Golf?
VolvoXC60 (augusztus-szeptember)V70, XC70 és XC90 Ocean Race

Forrás: márkaimportőrök

A vezérképviselet tájékoztatása szerint a JEEP, a Land Rover, a MINI és a smart nem vezet be új modellt az idén