Nem hiszünk a mesékben, mert természetesen repülő szánt még repülő csészealjnál is kevesebbet láttunk. Bezzeg olyan híreket már mi is írtunk, amelyekben mikulásszerű alakok nagy V8-as vasakban feszítettek, sőt egy pakura szerű levet árusító üdítőgyár reklámjában még óriási csőrős kamionok is feltűnnek, amint besegítenek az év végi, fogós logisztikai feladat megoldásába.
Az igazi Miki
Mivel jár a Mikulás? 1Szomorú tény, hogy a Mikulásnak semmi köze északi barátainkhoz és még csak nem is piros ruhás, kerek fejű nagypapa. Szent Miklós püspök volt az a történelmi személy, akit később, legendás tetteinek köszönhetően mindenféle egyébb tulajdonsággal ruháztak föl.

Az már csak a XX. század legnagyobb marketing akciójának köszönhető, hogy a Lila ruhás vékony öregemberből, pirosba öltözött elhízott bácsikát faragtak és Konstantinápolyból Északra deportálták. A tett annak a kólás cégnek a húzása volt, akinek a neve C-vel kezdődik és oca-Cola-ra végződik.

Ekkor látták utoljára

Cifra

Cifra

Cifra


Mi legutóbb egy Kia Carensben láttunk nagyobb csapatnyi ajándékhordó szakmunkást. Ők bölcsen nem ülnek nyitott, balesetveszélyes és meglehetősen hideg szánba, és a rénszarvasokat sem kedvelik. Legfeljebb sütve.

Szarvast amúgy sem szerencsés erre a célra használni, mert mindössze az év egyetlen napján – igaz néhol december 6-án, máshol karácsony első napján, megint máshol újév napján érkezik a télapó – lehet munkára fogni, ellenben egész évben etetni kell és a veszettség elleni oltás is pénzbe kerül. Meg büdös is. Egy benzines gépet ennél jóval egyszerűbb letámasztani a két szezon között, csak érdemes leadni a rendszámot.

Repülő rénszarvasszán?

Sötétben

Sötétben

Sötétben


Arra, hogy hány rénszarvas húzza az ajándékokkal megrakott szánt, több elmélet is létezik. Ellentmondásos a történet, mert vannak dalok ahol hat, négy, vagy két szarvas segít a nagyszakállúnak, de a legelterjedtebb nézet szerint 8+1 patás gürizik a járgánnyal. A sajnálatos genetikai hiba miatt világító orrú Rudolfról csak 1935 óta vannak feljegyzések, őt egy viharos éjszakán szervezték be a csapatba. Eleinte vonakodott, de találtak a múltjában valamit, amivel megzsarolták és sikerült jobb belátásra bírni. Azóta ő is a mikulásnak dolgozik.

Extrák

Reklám

Reklám

Reklám


Mivel egy szorgos télapónak irgalmatlan sok helyre kell mennie, biztosan van GPS-e is, de az is előfordulhat, hogy csak egy PDA-val navigál. Utóbbiban a “jó gyerek” Excelt is nézegetheti, ha valahol elakad. A szánhoz néhány gyorshajtás miatt becsengetett büntetés után a pilóta bölcsen radardetektort is bevásárolt . Így két legyet lehet egy csapásra elintézni: nem kell lemondani a szükséges gyorshajtásról, – rengeteg gyerekről van szó – és a büntetés összegét is inkább a krampuszlányok verhetik el meleg szőrmékre.

Lapozás után eláruljuk, mi felnőttek mit köszönhetünk Szent Miklósnak


Hidegben jól jön a méretes kesztyűtartó is, de a pohártartó fontosságát sem kell részleteznünk. Ebben biztosan forralt bort tart az öreg, elég csak a borvirágos orrára tekintenünk, ha kétségeink vannak ezügyben.
Korszerű Miki

Korszerű Miki

Korszerű Miki


A komoly fagyban igen kellemetlen lehet szélvédő nélkül száguldozni, de nagy előnye, hogy nem kell téli ablakmosó folyadékra költeni, a nyugdíj teljes egészében mehet csokira, cukorkára. Továbbá az is a szán mellett szól, hogy nem kell rá parkolójegyet, hóláncot venni. Nincs rendszáma sem, amit a kékruhás nintendóskommandó lefotózhatna, de még a büntetőcédulának sincs helye a hagyományos mikulásjárművön.

Pálinka és a szent

Talán kevesen tudják, de december hatodikán nemcsak a mikulást lehet várni, hanem egy más nemes ünnep is ekkorra esik. Ezen a napon van a pálinka napja is, amely, valljuk be sokkal vonzóbb, mint holmi cipőbe rejtett édesség. Szent Miklósban pedig a pálinkafőzdék védőszentjét is tisztelhetjük. Isten áldja érte!

Valaki sört adott neki

Valaki sört adott neki

Valaki sört adott neki


Érdekes, hogy keleten, a trojkán érkező télapót nem krampuszok, hanem Hópelyhecske kíséri és ellentétben az angolszász mikulással neki nem kell kéményekben aláereszkedni, hanem egyszerűen csak az ablakba helyezi az ajándékot. Testalkata sem pufók és gyakran kék ruhában ábrázolják a hagyományos piros jelmez helyett.

A télapó a képzőművészetben általában pocakos vénemberként jelenik meg, de hogy miért öltöztetnek mikulásnak csinos lányokat mindenféle reklámban, az érthetetlen. A fényesre suvickolt cipőnkbe úgysem tudják beletenni, amire igazán vágyunk, úgyhogy mindegy, kár is erőlködni.

Az utolsó oldalon jönnek a tények. Csak az nézze meg, aki eddig nem kapta meg e-mailben


Idióta

Idióta

Idióta


A Földön kb. 2 milliárd, 18 éven aluli gyerek van, de mivel a Mikulás nem szokta figyelembe venni a hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyermekeket, a meló kb. 15%-ra csökken, azaz úgy 378 millió gyermekre. Átlagosan 3,5 gyerekkel számolva háztartásonként, ez megközelítőleg 92 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol van legalább egy rendes gyerek.

Így, ha a Mikulásnak szerencséje van és az otthonok egyenletesen oszlanak meg a Föld színén, akkor 1,2 km-t kell megtennie 2 otthon között. Hála a különböző időzónáknak, 31 órája van 24 helyett az ajándékok szétosztására, feltéve, hogy a Mikulás keletről nyugatra indul útnak. Ebből az következik, hogy 822 látogatást tesz másodpercenként. Ergo: 0,001 másodperce van arra, hogy szánjával megálljon, besurranjon a kéményen, elhelyezze az ajándékokat, visszamásszon a kéményen és elinduljon a következő otthon felé. Ahhoz, hogy mindenhol időben célba érjen, másodpercenként 100 km-es sebességgel kell haladnia.

A tudósok kisütötték, hogy a szán rakománya körül is zűrök vannak. Feltéve, hogy minden gyerek legalább 1 kg ajándékot kap, a Mikulás szánja 378 millió kg-ot nyomna (nem is számítva magát a Mikulást). Egy hagyományos rénszarvas kb. 150 kg-ot képes elhúzni, ha repülnének, akkor talán tízszer annyit. De még így is kb. 214.200 példány kellene a túlsúlyos szán sikeres elhúzásához.

Ez a sok szarvas 353.430 tonnára növelné a szán súlyát. Ha ez a szán 100 km/mp sebességgel haladna, óriási légellenállásba ütközne. A két vezérszarvas másodpercenként 143000 giga Joule energiát nyelne el és a robbanás 234 decibeles lenne. Így kigyulladnának a mögöttük haladó rénszarvasok, az egész szán kb. 4,29 ezredmásodperc alatt elégne. Eközben szegény Mikulásra 297.000 Newton erő hatna, ami 8207123 kg erővel préselné a szán háttámlájához a kedélyes, 120 kg-os Mikulást…