Nagy meleg, kevesebb dugó
Itt-ott már most is estig tart a dugó

Itt-ott már most is estig tart a dugó

Itt-ott már most is estig tart a dugó


Az összes budapesti autósnak, aki végigdolgozza a nyarat, július és augusztus biztosít annyi bónuszt, hogy sokszor egészen jól tudunk haladni. A nyár egyéb szépségeivel együtt ennek is búcsút mondhatunk, amikor őszre megtelik a város az üdülésből visszatérőkkel.

A nyári útfelújítások nem érnek véget varázsütésre. Kisebb és fontosabb utakon is felvonulnak vagy ott maradnak a munkagépek. Az útfelújításokról itt találni részleteket, például Pesten az Erzsébet királyné útján, a főbb budai útvonalakon pedig a Hűvösvölgyi úton és a Fő utcában is sávlezárás lassítja az ősszel eleve nagyon megugró forgalmat.

Elkészül a Pesti alsó rakpart

Nem lesz kész az alsó rakpart becsöngetésig

Nem lesz kész az alsó rakpart becsöngetésig

Végül kész lesz az alsó rakpart becsöngetésig


A Kálvin téri metrómegálló építése miatti lezáráshoz hozzájött a Szabadság híd kiesése. Csak remélni merjük, hogy az innen áttevődő forgalom nem vágja agyon az általában járható Petőfi hidat.

A Pesti alsó rakpart viszont elkészül az első tanítási napig, ami nagy hír, mivel sokáig szeptember közepéről volt csak szó. A Hídépítővállalat belehúzott és szeptember másodikától felszabadítja a lezárt szakaszt, ami köré a főváros vezetése komplett sajtóoffenzívát szervez.

Demszky Gábor hiába dúlna-fúlna a tévékamerák előtt, ha nem lett volna végig járható a pesti rakpart az iskolakezdésre. A Fővám téren dolgozó metróépítők és a főváros szerződésében nincs szó az első tanítási napig történő levonulásról.

Plusz 25 százalék, több lépcsőben

Indul a tanítás, maradnak a lezárások

Indul a tanítás, maradnak a lezárások

Indul a tanítás, maradnak a lezárások


Az iskolakezdés nem azért lett volna fontos határidő, mert rollerező vagy bicikliző elsősök árasztanák el az utakat. A régesrég kinőtt budapesti úthálózatot koptató autók szaporodnak el szeptembertől. Fővárosi forgalomszámlálási adatok szerint augusztus közepétől szeptember közepéig nagyjából 25 százalékkal ugrik meg a forgalom.

A többletből csak mintegy 15 százalékot tesznek ki az iskolakezdésre a fővárosba visszatérők, a bővülés ugyanis nem az első tanítási naphoz kapcsolódik teljes egészében. Számos család kihasználja, hogy az iskolakezdéssel lejjebb mennek az árak, és inkább kihagyja az első tanítási hetet, de spórol mondjuk ötvenezret a nyaraláson. Ez főleg azoknál fordul elő, akiknek a gyermekei egy összeszokott osztályba térnek vissza, nem pedig szeptember harmadikával mennek életükben először óvodába vagy iskolába.

Tippek jönnek, hogyan ne csináljunk dugót. Segítsen, lapozzon!


Rendőrök az iskoláknál

Ebben az időszakban mindig elmondják a rendőrség szakemberei, hogy szeptemberben már érezhetően rövidebbek a nappalok, a gyerekekben még benne van a nyár tüze, és nem figyelnek, figyeljünk rájuk mi. Tényleg próbáljuk meg!

Nehéz átszokni az oviba, az iskolába

Nehéz átszokni az oviba, az iskolába

Nehéz átszokni az oviba, az iskolába


Pausz Ferenc, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője kérdésünkre megerősítette, hogy idén is jelen lesznek a rendőrök az általános iskolák közelében a tanévkezdéskor. Idén is rendőrök segítik az átkelésben a nebulókat. A tervek szerint nem csak a tanévkezdéskor szállnak be a rendőrök a forgalomirányításba az iskolák környékén, hanem szeptemberben végéig.

Elsősökkel a legnehezebb

Azoknak a szülőknek a legnehezebb, akik elsőseiket viszik autóval iskolába – mondja Székely Gyula vezetéstechnikai oktató. Még nem tudják, hol tegyék ki, hol vegyék fel a gyermekeket, még nem alakult ki ez a később rutinná váló rituálé.

Ám a tapasztaltabb gyermek-szülő párosoknak is épp elég nehézséget okoz az átállás a nyári szeleburdi rohangászásról a szigorúbb napirendre. A szülők felelőssége, hogy amíg a család beleszokik a mindennapos verklibe, szánjanak elég időt az eljutásra a suliig.

Belefulladunk az autókba?

Ha sztrájkolnak, még többen ülnek autóba

Ha sztrájkolnak, még többen ülnek autóba

Ha sztrájkolnak, még többen ülnek autóba


Ezt persze könnyű mondani, de az eleve stresszes iskolakezdést kár nehezíteni késői indulással és sietéssel. Épp elég lesz kerülgetni az általános előtt feltorlódó autókat, ahol persze mindenki épp csak egy pillanatra áll meg.

Arra pedig gondolni is rossz, mi történik, ha a BKV és a sztrájkot bejelentő szakszervezetek képtelenek lesznek megegyezni. Amennyiben szeptember negyedikén valóban leáll a tömegközlekedés és a BKV-zók jó része is előveszi az autót, akkor nagy valószínűséggel megáll a város.