Zebra:
Zombis filmben látni hasonlót

Zombis filmben látni hasonlót

Zombis filmben látni hasonlót


A gyalogátkelőhelyeket a nép éles szemű fiai és lányai egyszerűen zebrának nevezik. Teszik mindezt azért, mert roppant módon hasonlít egymásra a két dolog. Rögtön az első, hogy mindketten fekete alapon fehér csíkosak, így könnyen észrevehetőek. Hogy ez miért jó a négylábú zebrának, azt senki sem tudja, bár egyes szakértők szerint éppen a függőleges fekete-fehér csíkozás az, ami a magas fűben jól rejtő mintaként szolgál a színvak oroszlánnal szemben. Mások szerint a ragadozók és a cecelegyek összezavarására is alkalmas ez a minta, míg megint mások a hőháztartást sejtik a háttérben. De lehet, hogy csak a zebralányok miatt van az egész fekete-fehér cirkusz.

a videó a hirdetés után indul

Védett faj

Its the final countdown lálá lállálá

Its the final countdown lálá lállálá

Its the final countdown lálá lállálá


A gyalogos puha, sérülékeny teste miatt a fokozottan védett fajok közé tartozik. Gondoskodik róla a KRESZ több helyen is. Például mindenfelé elsőbbsége van. Nem elég, hogy mindenütt zebrák vannak, ahol – elméletileg – már akkor is meg kéne állnia az autósornak, ha a gyalogos csak gondol az átkelésre, – néhány országban ez működik is. Itthon még nem annyira mindennapos – de szinte bárhol számítani kell arra, hogy átszaladnak az autós előtt.

Útkereszteződésen áthaladva elsőbbség illeti meg őket azzal a kanyarodó autóssal szemben, – akár zebra hiányában is – aki az általuk keresztezett útra hajt be. Ezenfelül csak akkor kell nekik a gyalogátkelőhelyet használni lakott területen belül, ha van olyan a közelben. Az, hogy mi a közel definíciója, senki sem tudja. Ha nincs, akkor kereszteződésben illik átkelniük a túloldalra. A legszebb része a KRESZ-nek a következő: egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

Fura gyalogos

Fura gyalogos

Fura gyalogos


Ellenben nem keresztezhet a gyalogos autóutat, autópályát, illetve vasúti pályát akárhol, de nincs keresnivalója felüljáró, aluljáró, híd, alagút úttestén sem.

Láttunk már balesetet, mikor az autók előtt átszaladó gyalogos miatt csattant egymásba két autós. A tisztességes gyalogos nem inalt el, így a rendőr megérkezése után 15 ezres büntetést kellett leszurkolnia. Azóta nem szaladgál úttesten az autók között.

Nem fenékig tejfel

Hasznos lenne, ha az öntudatos gyalogosok azt viszont mélyen az eszükbe vésnék, hogy a megkülönböztető jelzéseket használó járművekkel szemben nincsen elsőbbségük, hiába zöld a lámpa a gyalogátkelőhelyen. Így ne fenyegessék járókerettel a szirénázó autót, mert úgyis neki van igaza.

Ahogy a KRESZ szerint az autósok sem ijesztgethetik a gyalogosokat, úgy a gyalogosok sem sokkolhatják az autóvezetőket. Tilos nekik úgy az úttestre lépni, hogy nem győződtek meg annak veszélytelenségéről, illetve nem ildomos a vezetőket megtéveszteni – fene tudja mivel lehet – és késedelem nélkül át kell menniük az úttesten.


Féljünk tőlük?

Ha félni nem is kell, de tartani tőlük mindenféleképpen érdemes. Legkegyetlenebbek a szuicid beállítottságú idősek, akik sokszor tesznek arra, hogy tőlük 20 méterre ott virít a kijelölt gyalogátkelőhely, alul- illetve felüljáró, ők halált megvető bátorsággal – és leszegett fejjel, nehogy lássanak valamit az anyázó, dudáló autósokból – vágnak át akár a kétszer háromsávos autóúton is, miközben a banyataligát (jogosítvány nélkül vezethető kerekes bevásárlási segédeszköz) rángatják maguk után. De nagyon ne haragudjunk rájuk, inkább vigyázzunk, hiszen néha mi is gyalogosként közlekedünk.

Nekik kevés a 12 másodperc

Nekik kevés a 12 másodperc

Nekik kevés a 12 másodperc


Nem sokkal jobbak azok a kismamák sem, akik a babakocsit tolják ki az út közepéig, aztán békésen körbenéznek. Ne bízzunk ennyire az autósokban, még a zebrák környékén sem.

Már ahol egyáltalán látszik valami a megkopott felfestésből. Sok hasonló roppant értelmes dolog mellett a rossz állapotú gyalogátkelőhelyek felfestései miatt is szokás demonstrálni. Ezt a nemes küldetést a  Zebrakommandó nevezetű néhány fős brigád szokta magára vállalni. Mivel ők nem újíthatják fel az átkelőhelyek festését, kénytelenek a kiszemelt zebra mellett tüntetőleg a saját fekete pólójukat összecsíkozni fehér festékkel. A performansz után pedig szeretnek mákos gubát enni. Eddig csupán egyetlen sikeres bevetéssel büszkélkedhet a brigád, de a megkopott zebrákkal kapcsolatban nyugodtan lehet őket zaklatni.

Veszélyes gyalogosok
A gyalogosok által okozott balesetek a fővárosban bekövetkezett összes baleset számának közel huszonöt százalékát teszik ki. A halálos balesetekben elhunytak jelentős része időskorú személy. A statisztikák szerint a baleseti okok listáján az első három helyen szerepel a tiltott helyen való áthaladás, a tilos jelzésen való áthaladás, valamint a vigyázatlan, hirtelen úttestre lépés. Az autós-gyalogos balesetek legnagyobb részében (60 százalék) a gépkocsi elejének közepe érintkezik a gyalogossal, míg a baloldalon elöl 10, míg a jobbon 24 százalék körüli a baleseti arány.