Nincs szabály
Keleti módszer

Keleti módszer

Keleti módszer


Saját házi négylábúnk szállítását nem szabályozza egyetlen jogszabály sem. Autóztatásuk közben mindössze az állatvédelmi törvénynek kell megfelelni, ami egy felelős, és szerető gazdának nem okozhat nehézséget.

A törvény szerint a szállítással nem szabad fájdalmat, szenvedést és sérülést okoznunk, valamint biztosítanunk kell az állat élettani szükségleteinek kielégítéséhez szükséges feltételeket.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az utastérben bárhol szállíthatjuk házi állatunkat, leszámítva a kesztyűtartót, és egyéb tároló rekeszeket, ahol vélhetően nem jutna elég levegőhöz. Nincs előírva, hogy ráccsal elválasztva kell fuvaroznunk a kutyákat, és nyílván a szájkosár követelése is teljesen felesleges lenne, saját kedvencünkről lévén szó.

Macskát, vadászgörényt, tengeri malacot, és egyéb kevésbé idomítható állatot persze érdemes erre a célra kialakított ketrecben fuvarozni, nehogy véletlenül a pedálok alatt lelje halálát.

Ha elütöttük
Az elütött házi állatok elszállításáról a tulajdonosnak, annak hiányában a területileg illetékes jegyzőnek kell gondoskodnia. Amennyiben egy háziállat okoz kárt autónkban, a tulajdonosra háríthatjuk a felelősséget.

Mennyi állat van az autóban! 3

Vadon élő állatoknál – vadveszélyre figyelmeztető tábla esetén – más a helyzet. Az elpusztult állatok a vadásztársaságokhoz tartoznak, akik súlyos – akár milliós – összegeket is követelhetnek rajtunk egy-egy értékes trófeával rendelkező vadért.

Megfázik és megfő

Megfázhat a kutya is

Megfázhat a kutya is

Megfázhat a kutya is


Egy kutyát – és a többi kedvtevésből tartott állatot is – nagyjából ugyanolyan szerencsétlenségek érhetnek az autóban, mint egy embert. Ha sokáig ablakon kidugott fejjel szállítjuk, elképzelhető, hogy huzatot kap, esetleg kötőhártya-gyulladást. Mégis inkább a balesetveszély miatt érdemes az ilyesmit elkerülni.

A taknyos kutyánál sajnos sokkal életszerűbb a hőgutát szenvedett kutya, ami nyáron az autóba bezárva érheti őket. Soha ne hagyjuk bezárva kedvencünket, vagy ha rövid időre mégis így teszünk, mindenképpen hagyjuk leeresztve az ablakokat. A leeresztett ablakok fölé illeszthetünk kutyarácsot is, de használatban ilyet mi még nem láttunk.

Kezd elterjedni viszont a kutyáknak kifejlesztett biztonsági öv, amit az ülésen utazó négylábúaknak találtak ki. A hámszerű valamibe bújtatott kutyust az autó saját biztonsági övéhez lehet ezzel rögzíteni, így nem csatangol el, és baleset esetén is védve van. Viszonylag olcsón hozzá lehet jutni. (kb: 2-3 ezer forint)


Van állatútlevél is    

Az Európai Unió jelentősen megkönnyíteni az állatok egyik országból másikba szállítását. A kutyák, a macskák, és a görények egy kiváltott állatútlevéllel szabadon ingázhatnak két EU-s tagállam között. A többi házi kedvencnek a jogszabály ezt nem írja elő.

Hátizsákban

Hátizsákban

Hátizsákban


Állatútlevelet azon állatorvosok állíthatnak ki, akik igényelték ezt a Magyar Állatorvosi Kamarától. Néhány esettől eltekintve ezt a helyszínen megkaphatjuk a dokitól, költsége általában 4-5 ezer forint között mozog. Az útlevél egy évre szól, feltétele, hogy az adott állat rendelkezzen a szükséges védőoltásokkal, valamint azonosítható legyen.

Utóbbi manapság kizárólag mikrochip beültetésével végzik, de ezt a célt szolgálta korábban a tetoválás is. Általában nyaktájékon helyezik el a rizsszem méretű jeladót, ami egy leolvasó egységgel azonosíthatóvá teszi az állatot. Ennek ára 5-10 ezer forint között mozog.

Buszon, taxiban, és vonaton
Leonak már van jegye!

Leonak már van jegye!

Leonak már van jegye!


Etikai kódexük ugyan engedélyezi a taxisoknak a tiszta állatok szállítását, mégsem egyszerű egy nagytestű kutyával hirtelen fuvart találni. Tömegközlekedési eszközön egyszerűbb a helyzet, de utazás előtt mindenképpen tájékozódjunk a feltétekről.

Általában egy plusz menetjegy vagy poggyász áráért tarthat velünk kedvencünk. Kutyáknál szükséges a póráz és szájkosár használata, sőt akár az oltási bizonyítványt is elkérhetik. Általában egy szerelvényben egy kutya szállítható egyszerre. A vakvezető kutyák kivételek, ők minden járművel ingyen utazhatnak.  A kisebb kézipoggyász méretű állatokat ingyen vihetjük.

Féléves karantén

Ne hagyjuk a napon bezárva

Ne hagyjuk a napon bezárva

Ne hagyjuk a napon bezárva


Korábban, ha az Egyesült Királyság területére akartuk kihurcolni kedvencünk, akkor fél évre meg kellett válnunk tőle. Az EU tagsággal ez a karantén elkerülhető, de a bejutás most sem egyszerű. Itt az állatlevél mellett továbbra is szükség van a veszettség elleni védőoltás hatékonyságának bizonyítására, amihez egy vérvétel szükséges.

A szükséges papírok és igazolások elküldése után, legkorábban fél év múlva utazhatunk be háziállatunkkal, de addig egy percre sem kell megválnunk tőle. Írországba, Svédországba és Máltára is hasonlóan nehéz a bejutás  Ezen országoknál oltás nélküli kölykökkel ne is próbálkozzunk.