Hogy olvasóink mai napját megszépítsük, hiánypótló tanulmányt teszünk közzé: leteszteltünk egy tucat szélvédőmosó folyadékot. Illetve a teszt kicsit hiányos lett, mert egy szemfüles benzinkutas meghiúsította a küldetést, de erről majd később, most jöjjön az érzékszervi vizsgálat.

Illat

Ejj, ez dugós

Ejj, ez dugós

Ejj, ez dugós


A szerkesztőség férfitagjainak mindegyik lé büdösnek tűnt, egyedül talán a színezék és illatosítószer nélküli kivitel enyhe alkoholos aromája tetszett. Ezért kénytelenek voltunk illatok terén megbízhatóbb ízléssel bíró kolléganőink segítségét kérni, ugyan mondják már meg, melyik a legjobb és a legrosszabb a választékból. A legjobbnak – kapaszkodjon meg mindenki -, az almás-fahéjas változatot hozták ki. Ilyet ugyan mi nem vettünk, de állítólag létezik.

Ezek után nem meglepő, hogy a készletből az almás változat győzött. Kissé igazságtalanul, de a legbüdösebbnek a Sonax téli koncentrátumát ítélte a zsűri, amit a rózsaszínű Shell-termék követett. A Sonax ablakmosója amúgy alaposan kilógott a sorból, hiszen az nem nyári, hanem téli felhasználásra készült, így nem is lehetett szegénynek jó illata. Igazából a tesztbe is csak praktikus kiöntőcsöve miatt került be, egyik kolléga hozta fel a kocsijából. De ha már itt volt, beleszagoltunk ennek a flakonjába is. Rosszul szerepelt az egyik Tescó-termék is, ezzel kapcsolatban olyan összeesküvés-elméletek is napvilágot láttak, hogy a cég a húsvétkor a nyakán maradt pacsuliszagú locsolókölniktől így próbál megszabadulni. Ugyanennek a cégnek egy másik termékét “fodrászszagúnak” kiáltották ki. Hogy ez mit jelent, nem mertük megkérdezni. A konzervatívabb citrusillatúak már jobb minősítést szereztek.

Szín

Egy kevertet a Skodába

Egy kevertet a Skodába

Egy kevertet a Skodába


Ki hinné, de ennek is vannak praktikus okai, nem csupán hóbortból színezik ilyen-olyan színűre az ablakmosóba kerülő leveket.Bár napjainkban egyre kevesebb az olyan szélvédőmosó folyadékot tároló tartály, amit a motortérben úgy helyeznek el, hogy oldalról is látszódjon mennyi anyag van benne, de régen ez nem így volt. A színes szélvédőmosó szintje az okosok szerint jobban észrevehető, mint az egyszerű átlátszóé.

Hadititok

A telefonon keresztül részünkre vegyipari gyorstalpalót tartó hölgytől megpróbáltuk megtudni, mi is az a flakonokon olvasható rejtélyes “rovaroldó adalék”. Hiába kérdeztünk rá, csak annyit tudtunk meg, hogy valami felületaktív mosóanyagról van szó. Kicsit ízlelgettük a szót, és bár rémlett valami felületi feszültséggel kapcsolatos emlék, de inkább pironkodva megkérdeztük, hogy akkor ez most pontosan mit is jelent.

A nagy száj itt nem előnyös

A nagy száj itt nem előnyös

A nagy száj itt nem előnyös


Nem jártunk messze a választól, a lényeg az, hogy ezen anyagok hatására a víz felületi feszültsége csökken, így a szennyeződésszemcséket könnyebben feloldja. Zsírt, fehérjét, lepkét egyaránt. Részleteket, neveket nem árultak el, ezt állítólag minden gyártó titokként kezeli.

Kutatólabor

Egyikünk sem gondolta volna, hogy az ablakmosó folyadékokat milyen egyszerű módszerekkel tesztelik. Bevalljuk, mi felhizlalt zsíros cserebogárhordákat, pneumatikus rovarágyút, valamint vadul kalimpáló ablaktörlőlapátokat láttunk lelki szemeink előtt. Meg persze szigorú tekintetű, fehérköpenyes, tisztaságmániás ellenőröket, amint elektronmikroszkóppal vizsgálják az eredményt.

A valóság ennél lényegesen prózaibb, a legújabb fejlesztésű szereket elsőként a kollégák tesztelik a saját autójukon. Ha valami nem tuti, akkor újabb koktélt próbálnak ki. Ismét egy csalódás.

Kérem, senki ne lapozzon, mert ha jó lesz a cikkstatisztika, akkor semmi nem ment meg attól, hogy legközelebb a légfrissítőkről kelljen írnom. Azt pedig nem élném túl. Szóval nincs semmi érdekes a következő oldalon, csak árak, és hogy melyik a legjobb lötty


Bogároldás

A különféle folyadékok beszerzése után a gyakorlati próba következett volna, ha egy fürge benzinkutas keresztül nem húzza a számításainkat. Míg mi fizetéssel, számlakéréssel vacakoltunk, addig a művészien és tudományos alapossággal összebogarazott szélvédőt a szorgos dolgozó teljesen letakarította. Mi meg még zokogva pénzt is adtunk érte?

Árak (Forint / 1 liter)
Tesco gazdaságos (2 literes kiszerelés)64 Ft
Tesco Forest (2 literes kiszerelés)95 Ft
Tesco  (5 literes kiszerelés)98 Ft
Esso Prelix (1 literes kiszerelés)229 Ft
Agip / ÖMV (1 literes kiszerelés)299 Ft
Mol Alycol Summer (2 literes kiszerelés)345 Ft
Shell Smart (1 literes kiszerelés)429 Ft
Mol Evox Summer (2 literes kiszerelés)432 Ft
Mol Evox Sensitive (2 literes kiszerelés)489 Ft
Shell Nyári (1 literes kiszerelés)639 Ft

Tesztlabor

Tesztlabor

Tesztlabor


A táblázatból kiderül, hogy a kipróbált színes szagos löttyök közül a legolcsóbbat a kék-fehér csíkos fogyasztási templom sorai között találjuk. 100 forint alatt már jó minőségű, vállalható illatú magyar terméket is kaphatunk itt, két- és ötliteres kiszerelésben.Egyik legdrágább szerzeményünket amelyben a rózsaszínű folyadékot gyermekbiztos kupak óvta a Shell-kúton szereztük be, ennek 639 forintba került literje. A legnagyobb választékkal a Mol töltőállomása büszkélkedhetett, de akadtak olyan kutak is, ahol ugyanattól a gyártótól érkező terméket csomagolták saját emblémás flakonba. Következetesen mindenhol nagyjából ugyanannyiért is árulták.

Milyen a jó ablakmosó?

Edina elégedetlen a fodrászával, ezért végzetes tettre szánta el magát

Edina elégedetlen a fodrászával, ezért végzetes tettre szánta el magát

Edina elégedetlen a fodrászával, ezért végzetes tettre szánta el magát


Nyáron elsősorban az autópályán, autóutakon összeszedett, a szélvédőn elkenődő bogarak eltávolítása, az üvegfelület tisztítása a cél. Erre a már korábban kitárgyalt felületaktív anyagok tökéletesen megfelelnek, amit még valami érdekes illattal is megbolondítanak. Ezentúl még hasznos az is, ha a folyadék nem habzik túlzottan. Elkeserítő a frissen mosott autó oldalán patakokban csörgedező hab látványa. Télen már más szempontok is fontosak lehetnek, hiszen ilyenkor a makacs bogarak helyett a sóval, sárral illetve a faggyal kell megküzdeni. Erre a feladatra inkább az alacsony dermedéspontú alkoholok alkalmasak.

Lustáknak

Praktikus adapter

Praktikus adapter

Praktikus adapter


A szerkesztőségben felmerült egy roppant kézenfekvő kérdés, ha téli ablakmosóból gyártanak koncentrátumot, amit csak vízzel, ízlés szerint desztillált vízzel kell hígítani, akkor nyáriból miért nincsen hasonló. Az egyszerű választ szintén a szélvédőmosó-fejlesztő hölgytől kaptuk: nem volt rá igény. Korábban árultak koncentrátumot félliteres kiszerelésben, de az autósok lustasága miatt nem fogyott eléggé. Helyette most készre kevert löttyöt lehet venni, aminek a nagy része víz. Éljen!