Nyaralás térképpel vagy a nélkül? 1

Nyaralás térképpel vagy a nélkül?

Emlékszem a régi időkre. Fogtuk az Európa-térképet, forgattuk, teregettük, alig bírtuk összehajtani és sokszor a helyiektől próbáltunk segítséget kérni, ha külföldre sodort a szerencse. Volt, hogy előkerült az útikönyv, amiben esetleg utcaszintű térképen ábrázolta a vonzó turistalátványosságok környékét.

Ennek a nyomasztó emléknek vége! Az autós navigációs rendszerek megfizethetőek, ügyesebbek, okosabb, beszédesebbek, mint az ódivatú papírszörnyek.

A gyári rendszereknek a hazai piacon szinte még idejük sem volt beépülni a köztudatba, a kézi számítógépekben használható navigációk és a hordozható céleszközök máris kiszorították őket. A gyári adatbázisok frissítése lassú, az új térképek bevezetése még lassabb, ráadásul a többszörösét kell értük kifizetni, mint a mobil rendszerekért.

Léteznek direkt navigálásra szánt céleszközök, és vannak többfunkciós kézi számítógépek, melyek mellesleg remekül navigálnak. Utóbbiak kezelése egy hangyányival bonyolultabb, az előbbieket elég csak bekapcsolni és máris mondják az utat.

PDA-ra: Olcsó és jó

Ha van egy GPS vevővel felvértezett kézi számítógépünk, akkor majdnem biztos, hogy találunk olyan kompatibilis szoftvert, amivel olcsón elnavigálhatunk Európában. Ha nincs, akkor 100 ezer felett lesz a számla. Magyarországon az Aeromap és az IGO térképe a nyerő, előbbi olcsóbb (22 500 Ft), utóbbi alig drágább (27 ezer Ft) és sokkal jobban működik.

Az IGO ráadásul már elkészítette az Európa-térképet is. Igaz, ezért már 50 ezer felett kell fizetnünk, de cserébe ott is kóválygás nélkül manőverezhetünk, ráadásul magyar hangon navigál majd a készülék. Az Aeromap jelenleg a hazain kívül csak Romániához kínál részletes térképet.

Profi navi készülékek

Ha a PDA-t nem szeretnénk másra használni, ha utáljuk Bill Gates-t, vagy csak totál dilettánsak vagyunk a témában, akkor a speciális navicuccokat pont nekünk találták ki. Alapvetően jobban és könnyebben működnek, mivel direkt tájékozódásra tervezték őket.
A legjobb hazai feldolgozottsággal a Garmin készülékei bírnak, de van már térkép a Siemens VDO, a TomTom, valamint a Blaupunkt navikhoz is, mindegyik hasonlóan hiányos. Átlépve a nyugati országhatárt, gyökeres fordulat történik, a hiányos helyismeret szinte tökéletes feldolgozottságba csap át! A VDO kivételével magyarul kapjuk az ukázt, a legválasztékosabban a Blaupunkt fejezi ki magát, de ettől még nem ő a leghatékonyabb.

Nyugaton életre kel a TMC funkció is, ami tájékoztat a dugókról és ennek függvényében más útvonalat javasol, bár állítólag ez a nálunk fejlettebb helyeken sem működik teljesen megbízhatóan.

Ezek a navigációs cél kütyük is haladtak a korral, ma már szinte mindegyik lejátssza az MP3 fájlokat, némelyik szótárt, képnézegetőt és egyéb hasznosabbnál hasznosabb funkciót is tartalmaz. Olyan készülékek is léteznek, melyek kihangosítóként használhatóak.

80 ezer forintért már kapni akcióban Garmin navigációs készüléket ajándék Magyarország-térképpel, de egy komplett Európa-térkép ára 100 ezer felett van.

Marad a térkép?

Bármennyire is kényelmes, néhány európai kiruccanásért egyelőre nem éri meg beruházni egy navigációs rendszerbe. Fényévekkel kényelmesebb egy jól működő navi rendszer a papírtérképnél, de legalább ennyivel drágább is, úgyhogy egyelőre utóbbit se dobjuk a szemétbe!