Gyere velünk moziba! 1

Gyere velünk moziba!


A filmről
A hidegháború, a keleti és a nyugati tömb szembenállásának megszűnése után hatalmas mennyiségű fegyver maradt a volt szovjet tagállamok birtokában. Ezek a fegyverek – főleg afrikai – fejlődő országokba kerültek, ahol a szörnyű helyi konfliktusokon számos nemzetközi fegyverkereskedő busásan meggazdagodott. Sokak szerint ez a huszadik század legmocskosabb és legnagyobb üzlete. Egyedül Ukrajnában megközelítőleg 32 milliárd dollár értékű fegyvernek kelt lába 1982 és 1992 között, amiért soha, senkit nem vontak felelősségre.
Milyen nemzetiségű a Nicholas Cage által alakított Jurij Orlov:
Ukrán
Szerb
Albán
Melyik filmben nyújtott alakításért kapott Oscar-díjat Nicholas Cage?
Angyalok városa
Las Vegas, végállomás
A nemzet aranya
Melyik filmben dolgozott együtt korábban a film rendezője, Adrew Niccol, és az FBI ügynököt alakító Ethan Hawke?
S1mOne
Életeken át
Gattaca
Név:
Email:

Vetítés: Hollywood Multiplex Lurdy Ház, március 20. 8 óra.
A válaszok kiderülnek a cikkből!

Az ukrán születésű Jurij Orlov (Cage) a kockázatos, de jól menő biznisz jeles képviselője. Testvérével (Leto) együtt a világ legveszélyesebb háborús övezeteiben látják el a nagykutyákat fegyverekkel. Jurijnak kalandjai során szembe kell néznie a buldogként nyomában loholó Interpol-ügynökkel (Hawke), az életére törő konkurenciával, szerelme gyanakvásával és elsősorban saját lelkiismeretével.

Kattintson ide a lejátszáshoz!

Andrew Niccol, a Gattaca és a S1mOne író-rendezője, a Truman show és A terminál írója már több alkalommal bizonyította, hogy van érzéke a sajátos hangulatú, komoly mondanivalót is hordozó filmekhez. Ezúttal olyan remek színészekkel dolgozhatott együtt, mint az Oscar-díjas Nicholas Cage, az Oscar-jelölt Ethan Hawke, az Oscar-jelölt Ian Holm és Jared Leto. Pörgő ritmusú, ironikus hangvételű, elgondolkodtató alkotás született együttműködésükből.


A szereplőkről:

Nicolas Cage (Jurij Orlov)
Az Oscar-díjas Cage, aki drámai és vígjáték alakításokban egyaránt bizonyította már kivételes tehetségét, ezúttal egy gátlástalan fegyverkereskedő szerepében parádézik.

Cage a kaliforniai Long Beachen nőtt fel, s családjával 12 éves korában költözött San Franciscó-ba. 15 évesen itt állt először színpadra, az American Conservatory Theatre Golden Boy című előadásában. Még középiskolás volt, amikor megkapta a The Best of Times című tévéfilm egyik szerepét. Első játékfilmes szerepét a Rablóhal című filmben játszotta el.

A Madárka című dráma főszerepe hozta meg neki a kritikai sikert, a filmet magát pedig Cannes-ban a zsűri nagydíjával tüntették ki. David Lynch Veszett a világ című road moviejában Laura Dern oldalán láthattuk. A film 1990-ben elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát.

1995-ben ért a csúcsra, amikor a Las Vegas, végállomás című dráma alkoholista főszerepéért megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. Ugyanezért az alakításáért még egy Arany Glóbuszt és a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségének díját is magáénak tudhatja.

A nagy kasszasikerek (A szikla, Ál/Arc, 8mm) mellett olyan egyedi, nagy kritikai sikert arató filmekben is láthattuk, mint Spike Jonze Adaptáció című alkotása, melyért Cage-et jelölték a legjobb színésznek járó Oscar-díjra, Arany Glóbuszra, Screen Actor’s Guild- és BAFTA-díjra.

Legutóbb A nemzet aranya című kalandfilmmel töltötte meg a mozipénztárakat, legközelebb pedig Gore Verbinski rendező (A Karib-tenger kalózai) Az időjós című filmjében láthatjuk majd.

Ethan Hawke (Jack Valentine)
Ethan 14 éves korában, 1985-ben állt először a kamerák elé az Explorers című sci-fi kedvéért. Nem sokkal ez után megkapta Todd Anderson szerepét Peter Weir Oscar-díjas Holt költők társasága című filmjében, s ezzel be is robbant a nemzetközi köztudatba. Következő jelentős szerepe a Fehér agyar című Jack London-adaptációban volt. Emlékezetes alakítást nyújtott Ben Stiller Nyakunkon az élet című vizsgafilmjében, majd akkori párja, Uma Thurman oldalán a Gattaca című antiutópiában. A Kiképzés című filmért 2001-ben jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscarra.

2001-ben rendezőként is bemutatkozott Chelsea Walls című filmjével, mely öt történetet mesél el, melyek mind egy napon játszódnak. A szereplők: Uma Thurman, Kris Kristofferson, Rosario Dawson, Natasha Richardson és Steve Zahn.

1996-ban jelent meg első regénye, a Mi a gond velem? s ezt követte 2002-ben a Hamvazószerda című könyv.

Ian Holm (Simeon Weisz)
Holm majdnem öt évtizede számít elismert karakterszínésznek, mind színházi, mind filmes berkekben. Olyan nagynevű rendezőkkel dolgozott együtt ez idáig, mint Kenneth Branagh, Peter Jackson, Atom Egoyan, Danny Boyle, Ridley Scott, Richard Eyre, Mike Newell, Richard Attenborough, Terry Gilliam, Luc Besson és Franco Zeffirelli.