A Samsung nemrég egy látványos videóban demonstrálta, mennyivel könnyebb lehet az előzés, ha az előttünk haladó autó – a fenti esetben kamion – “átlátszó”, azaz a hátul haladó ilyen-olyan módon láthatja, mi is van az úton előrébb.


Most egy hasonló, bár nem ugyanolyan fejlesztésről érkezett hír: a Valenciai Műszaki Egyetem megoldásával nem az elöl haladó vetíti a saját járművére az út képét, hanem egyszerűen átküldi a saját kamerájával érzékelt képet a követő gépjármű kijelzőjére.
Az EYES – szemek – névre keresztelt rendszer Wi-Fi-kapcsolatot használ, és természetesen megköveteli, hogy a gépjárművekben beépített kamera, vagy kamerával rendelkező okostelefon, tablet vagy navigációs eszköz működjön.
Az EYES egymást szorosan követő járműveknél képes optimalizálni az adatküldést, azaz a sorban haladók mindannyian az elöl járó autó kameraképét kaphatják meg.
Nem csak a Samsung és a valenciai egyetem dolgozik “átlátszóvá” tévő technológiákon, a jövőbe mutató fejlesztésekben az élbolyba tartozó Jaguar Land Rover az “átlátszó” motorházzal és a virtuális “felvezető autóval” halad hasonló irányba.