Szellembiciklik a rendőrségnél 1
Szellembiciklik a rendőrségnél 2

Szellembiciklik a rendőrségnél

Szellembiciklik a rendőrségnél

Szellembiciklik a rendőrségnél 4
Fotó megosztása:
Szellembiciklik a rendőrségnél 5


Használt, illetve üzemképtelen kerékpárokat kér felhívásában helyi lakosoktól a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság egy ez év őszén induló, Szellembicikli elnevezésű különleges balesetmegelőző programhoz – tájékoztatott a hatóság sajtószóvivője.

Pásztorné Kovács Ágnes elmondta, terveik szerint a felajánlott kétkerekűeket fehérre festve helyezik majd el a megye közútjai mentén, korábbi halálos kimenetelű kerékpáros balesetek helyszínein.

Egy amerikai kezdeményezés adta az ötletet a Szellembicikli program megvalósításához. Az első ilyen kerékpár 2003 októberében jelent meg az Egyesült Államokban, ahol a fehérre festett kétkerekűt “Itt ütöttek el egy biciklist” felirattal látták el.

Az ottani tapasztalatok azt mutatták: a sajátos mementó nagy hatással van a mellette elhaladó autósokra. A sor ezt követően 2004-ben Pittsburgh-ben, 2005-ben New Yorkban és Seattle-ben, majd 2006-ban Chicagóban folytatódott. Londonban 2005-ben és 2006-ban állítottak fel szellemkerékpárokat. A kezdeményezéshez mára a világ több tucatnyi városa csatlakozott.
    
Pásztorné Kovács Ágnes szerint a megyében az országos átlagnál több kerékpáros baleset történik, nagyjából minden negyedik személyi sérüléssel járó baleset érintettje biciklis.

Forrás: MTI