A légzsák koncepcióját 70 éve szabadalmaztatták, és ötven évvel ezelőtt jelent meg az első személyautó, aminek a kormánya légzsákot rejtett. Azóta folyamatosan tökéletesítgették a megoldást, bevezették például a kétfázisú nyitást, de egyetlen érdemi, bár rövid életű próbálkozástól eltekintve – amikor a Citroën a rögzített kormányagyba két fél légzsákot épített bele, hogy kímélje a vezető arcának középvonalát – a koncepció alapvetően nem változott.

Most azonban változhat, ha a német ZF Lifetec fejlesztő és beszállító cég elképzelése gyökeret ereszt az autóiparban. Ahelyett, hogy a kormánykerék középrészéből robbanna ki a légzsák, a ZF szerint jobb lenne, ha a kormány felső részéből bukkanna elő a lufi, és a küllőn keresztül fúvódna fel előttünk.

Beáldoznák a légzsákot, jöhet a kormányképernyő! 1

A cég által közzétett egyetlen képen jól látható, hogy ez alapvetően nem változtatna a légzsák védelmi szerepet betöltő részének sem a formáján, sem a méretén. Ami a cég szerint lényegi különbség, hogy az új elképzelés szabadon hagyja a kormánykerék teljes elülső felületét – mindenekelőtt a vízszintes küllőket és a középrészt –, így ezeket „úgy lehetne kialakítani, mint az okostelefonokat”.

Már ötletük is van arra, hogy mi kerülhetne a légzsák helyére: egy olyan folytonos, érintésérzékeny felület, amelyről a multimédiás és vezetőtámogató funkciók kezelhetők – magyarul a középkonzoli érintőképernyő funkcióját venné át részben vagy egészben a kormánykerék, amely így „harmonikusan illeszkedhetne a modern autók digitális kezelőfelületébe”.

A ZF Lifetec egy sor további elképzelést is felsorolt, a kormánykerék elengedését észlelő szenzortól kezdve a hibrid megoldásokig, amelyek a digitális kezelőfelületet forgótárcsával kombinálják.

A lényeg persze egyelőre nem ez, hanem a légzsák, aminek, ha érdeklődést mutat iránta az autóipar, hosszas tesztelésen és homologizációs folyamatokon kell átesnie, mielőtt beépíthetnék egy sorozatgyártású autóba.

A valódi kérdés pedig nem is az, hogy ezt meg lehet-e csinálni, hanem, hogy jó ötlet-e még egy képernyőt a vezető orra alá tolni – jelen esetben szó szerint.