Végre örülhetünk az enyhe reggeleknek, a napközbeni 20 fok feletti hőmérsékletnek. Ilyenkor nem csak a motorral és kerékpárral közlekedők, de a gyalogosok is többet vannak a szabadban. De ilyenkor is fontos a láthatóság!

Egy kerékpárosnak még szikrázó napsütésben, jó látási viszonyok közt is figyelnie kell arra, hogy mások észrevegyék. Elég egy árnyékosabb útszakasz, ahol egy autóval közlekedő lehet, hogy csak későn fogja észlelni, ha fekete, vagy sötét ruhában bringázunk.

Motorozni és biciklizni sosem felejt el az ember, de a téli szünet után még a tapasztaltabbaknak is időbe telik, mire biztonsággal visszaszoknak két kerékre. Az autósoknak ismét alkalmazkodni kell a motorosokhoz, ez fokozottabb figyelmet és óvatosságot követel a sofőröktől – részletezi a rendőrség közleményében.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mindig a látási és útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg a jármű sebességét. Bármikor előfordulhat, hogy egyik pillanatról a másikra zivatarba, viharba kerülünk. A hirtelen lehulló csapadék, a csúszós útszakaszok veszélyeket rejtenek. Csökken a menetstabilitás, nő a féktávolság.

A két kerék nem négy, szóval legyünk óvatosak, a motorokat és a kerékpárokat is fel kell készíteni a szezonra. A műszaki állapot ellenőrzése és saját tudásunk felfrissítése mellett a megfelelő védőfelszerelésre is helyezzünk hangsúlyt.

A motorkerékpárok rövid idő alatt felgyorsulnak, ezért az autósok könnyen alábecsülik a távolságot. Természetesen a motorkerékpárosoknak is tekintettel kell lenni az autósokra, mivel nagyobbak és lassabban tudnak reagálni egy-egy veszélyes helyzetre. A megfelelő követési távolság és oldaltávolság betartása életet menthet!

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy aki bringára pattan, szintén legyen figyelemmel a környezetére! A sokak által látogatott parkokban, tavak körüli kerékpárutak környezetében is figyeljenek a gyalogosokra. Sok kisgyerekes család kirándul ilyenkor, a gyerekek mozgása pedig kiszámíthatatlan. De ami a legfontosabb: kerékpárosként is viselni kell védőfelszerelést!