Hétfőtől Magyarország egész területén közúti ellenőrzést tervez a rendőrség. Mint a police.hu híréből kiderül A fokozott akció  elsősorban a tehergépjárművek és autóbuszok, valamint azok vezetőik ellenőrzésére terjed ki. A razzia Roadpol Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján 2024. május 13. és 19. között zajlik.

A Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében a rendőrök elsősorban a vezetési- és pihenőidővel, a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását, valamint a beutazás, illetve belföldön tartózkodás jogszerűségét vizsgálják.

Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ha más kategóriájú járművek és azok vezetőinek szabálysértésével találkoznak, akkor is intézkednek majd az egyenruhások.  

Az egy évvel ezelőtti hasonló akció során összesen 4456 tehergépkocsit és 451 autóbuszt ellenőriztek a magyar rendőrök. Az ellenőrzött járműveknél 1609 alkalommal állapítottak meg jogsértést, azonnali közlekedési korlátozást 15 nehéz-tehergépkocsi esetében kellett elrendelni.