A rendőrségre egy kétségbeesett nagymama tett bejelentést május 2-án délelőtt. Elmondta, hogy az egyik nyíregyházi élelmiszer-áruház parkolójában állnak, ahol a vásárlás után bepakolt autója csomagtartójába, majd véletlenül bezárta az utastérbe 2 éves unokáját az indítókulccsal együtt.

A központi zár blokkolt, így képtelen a gyereket kiszabadítani.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság járőrei érkeztek a helyszínre, a kislány addigra már közel félórája az autó foglya volt, és láthatóan kezdte elveszíteni az eszméletét a felmelegedett utastérben – olvasható a rendőrség beszámolójában.

A rendőrök egy csavarkulccsal betörték a jobb első ablakot, és sérülésmentesen kiemelték a kis Emmát. Időközben a mentők is megérkeztek, akik átvették a gyermek ellátását.

Ne feledjétek!

  • Gyermeket, állatot szándékosan senki ne hagyjon autója utasterében még rövid időre sem, pláne ne nyáron!
  • Az ablak résnyire lehúzva SEM biztosít védelmet!
  • Nagy hőségben különösen fontos erre odafigyelni, de nem kell ahhoz kánikula, hogy egy napon álló autó utasterében a hőmérséklet akár percek alatt olyan mértékben felforrósodjon, hogy a bent tartózkodók élete komoly veszélyben legyen!

Ha valaki napon hagyott járműben gyermeket, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívót, közben próbálja keresni az autó tulajdonosát, és ellenőrizze, hátha valamelyik ajtó kinyílik. Végszükség esetén – figyelve arra, hogy a szilánkok ne okozzanak sérülést – be kell törni az autóban rekedt gyermektől, állattól legtávolabb eső ablakot. A segítségre szorulót ki kell menteni az autóból, és a mentők megérkezéséig hűvös helyre kell vinni.

Néhány éve magunk is kipróbáltuk, hogy milyen érzés a tűző napon az álló autóban ülni. Nagyon rossz, senki ne próbálja meg utánozni! Négyen ültünk be lezárt kocsiba a tűző napon, de csak a szerkesztőség két legkeményebb tagja bírta addig, amíg megállt a hőmérő, 64,8 fokon.

 

Az alábbi videóból pedig kiderül, hogy egy átlagos ember kibírja-e 10 percig egy forró autóban. A kísérlet remekül rávilágít arra, hogy miért nem szabad a kocsiban hagyni a gyereket, nagymamát vagy a háziállatot, főleg akkor, ha a jármű a napon áll.

 

Egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy mennyi idő alatt melegszik fel az autó utastere elviselhetetlen szintre:

  • Ha odakint 26 fok van, tíz perc alatt 37 fokig hevül az autó utastere.
  • Ha odakint 26 fok van, húsz perc alatt 42 fokig hevül az autó utastere.
  • Ha odakint 26 fok van, harminc perc alatt 46 fokig hevül az autó utastere.

És ez a 26 fok nagyon enyhe idő ahhoz képest, ami manapság nyáron tombol országunkban. Nem ritka a napon a 40 Celsius-fok környéki hőmérséklet, ilyenkor pedig nagyon nem akarsz egy álló autóban tartózkodni.