Az elmúlt években sajnos nemegyszer történt már tragédia abból, hogy gyermeket felejtettek a járműben a napon. Legutóbb 2022 nyarán vesztette életét egy négyéves kislány, akit a kirándulóbuszban hagytak 8 órára Tomajmonostorán. Még leírva is borzasztó. De 8 óra sem kell hozzá, hogy a felforrósodott autóban bekövetkezzen a tragédia, később erről is beszélünk.

A hétvégén a Balatonnál hagytak az autóban egy gyermeket, akinek még a kulcsot is odaadták. A vége pontosan az lett, amire számítanál: magára zárta az autót a kicsi.

A szülők telefonon kértek segítséget a rendőröktől vasárnap délelőtt fél kilenc körül, hogy az egyik révfülöpi bevásárlóudvar parkolójában a gyermek magára zárta az autót, nem tudják a jármű ajtaját kinyitni. A járőrök segítségül hívták a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat, akik az autó bal oldali szélvédőjét betörve ki tudták nyitni az ajtót.

Az intézkedés során a szülők elmondták, a gyermek tőlük kapta meg a gépkocsi indítókulcsát, amíg ők néhány percre az üzletbe mentek. Az autóban a kisgyerek a központi zárat magára zárta, és nem tudta visszanyitni azt, ezért vált szükségessé a szakemberek segítsége. Az ijedtségen kívül most szerencsére nem történt baj, mentőre sem volt szükség, de ehhez az eseménysorhoz milyen szintű felelőtlenségre van szükség? 

1. az év legforróbb napja van

2. ugorjunk be a boltba, de a gyerek maradjon az autóban

3. várj, szívem, a slusszkulcsot adjuk már neki oda, szeret vele játszani, mi baj lehet, mi baj lehet…

Ez majdnem olyan, mint a 2007-es Terrorbolygó egyik jelente, amikor az anyuka pisztolyt ad a gyerek kezébe, hogy ha bárki kinyitja az autó ajtaját, azt lője le. De mielőtt elsétál, azt mondja a gyereknek, hogy „Vigyázz! Magadat is lelőheted!”…

 

Visszatérve az utastér hőmérsékletéhez, egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy mennyi idő alatt melegszik fel az autó utastere elviselhetetlen szintre:

  • Ha odakint 26 fok van, tíz perc alatt 37 fokig hevül az autó utastere.
  • Ha odakint 26 fok van, húsz perc alatt 42 fokig hevül az autó utastere.
  • Ha odakint 26 fok van, harminc perc alatt 46 fokig hevül az autó utastere.

És ha 26 Celsius-foknál melegebb van kint, ahogy például az elmúlt napokban, akkor az utastér hőmérséklete még drasztikusabban emelkedik. Milyen tünetek léphetnek fel, ha valakit huzamosabb ideig a forró autóban hagyunk?

A hőgörcsnek nevezett jelenség szintén a hőártalmak egyik típusa, lényege, hogy a jelentős izzadás, sóvesztés miatt izomgörcsök alakulnak ki.

A hőkimerülés tünetei a gyengeség, fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, illetve ilyenkor is lehetnek izomgörcsök. Utóbbi két típus jellemzően a nagy hőségben végzett erős fizikai terhelés miatt alakul ki.

Hőkollapszus a melegben ájulás vagy ájulás közeli állapot. A nagy meleg hatására bekövetkező hirtelen vérnyomáscsökkenés főleg az idősebbeket érinti.

A hőguta a hőártalom legsúlyosabb formája. Ebben az esetben a testhőmérséklet 40 °C feletti, súlyos központi idegrendszeri zavar lép fel, kezelés nélkül többszervi elégtelenséghez, végső soron akár halálhoz is vezethet – magyarázza dr. Katona Balázs szakorvos. A szakember azt is megemlítette, hogy a hőártalmak elleni védekezés leghatékonyabb formája a folyamatos folyadék- és ionpótlás, a direkt erős napfény, hőhatás kerülése, a megfelelően szellőző ruha viselése.