Az európai újautó-piac nehézségekkel küzdött az év első három hónapjában, mivel a tartósan magas infláció és kamatlábak a kereslet lassulásához vezettek. Ez derül ki a JATO Dynamics 28 európai piacra vonatkozó legfrissebb adataiból, amelyek 23 országban mutattak ki csökkenést a regisztrációkban az előző év azonos időszakához képest, növekedés pedig 16 piacon volt 2024 első negyedévében.

Az akkumulátoros elektromos (BEV) járművek iránt csökkenő érdeklődés a hibrid autók iránti kereslet megugrását váltotta ki: idén január és március között 382 700 hibridet regisztráltak Európában, ami a kategória legmagasabb negyedéves regisztrációs száma 2021 óta.

A hibrid járművek volumene 18 százalékkal nőtt 2023 azonos negyedévéhez képest, míg az akkumulátoros elektromos és úgy általában az új autók piacán 3,8, illetve 4,8 százalékos éves növekedést mértek.

Amint arra a JATO elemzése rámutat, a hibridek térnyerése és növekedésük üteme még látványosabb, ha 2022 azonos időszakához viszonyítjuk (+50%), míg ugyanezen időszakban az akkumulátoros elektromos eladások 39 százalékkal, a teljes piac pedig 23 százalékkal nőtt.