Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete (ACEA) adatgyűjtése szerint a múlt hónapban 80 százalékkal több tisztán elektromos autót adtak el hazánkban, mint tavaly márciusban – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). Az uniós tagállamok mellett az Egyesült Királyságra, Izlandra, Norvégiára és Svájcra kiterjedő összegzés a 31 ország közül mindössze tíznél jelez növekedést ebben a mutatóban. A kis darabszám mellett bekövetkezett 128 százalékos ciprusi bővülés után a magyar adat a második legmagasabb.

A hazai keresletet a vállalatok számára februárban megnyitott támogatási program élénkíti. A felpörgő értékesítés döntő részben járult hozzá ahhoz, hogy Magyarországon az összes gépjárműeladás is nőtt márciusban, 12 százalékkal.

A hazai gyarapodás a kizárólag elektromos járművek első negyedéves értékesítését vizsgálva is az európai élmezőnybe tartozik. A 2024 első három hónapjára kimutatott 38 százalékos bővülés a negyedik legnagyobb.

Mostanáig 2577 vállalkozás igényelt összesen 12,2 milliárd forintot 3147 autó megvásárlásához. A támogatás hatására februárban és márciusban is rekordszámú járművet helyeztek forgalomba zöld rendszámmal.