Romló tendenciáról számolt be a MÁV, miszerint az idei évben mostanáig 16 baleset történt vasúti átjárókban a vasúttársaság vonalain, ami öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A MÁV-Volán-csoport közleménye szerint egy baleset halállal végződött, további három eset pedig súlyos sérülésekkel járt.

Tizenketten haltak meg amiatt, mert tiltott helyen tartózkodtak, és emiatt elsodorta vagy elütötte őket a vonat. Egy ember életét követelte és ketten súlyosan megsérültek, amikor leugrottak a mozgó szerelvényről.

Áramütés okozta a halálát annak a fiatalembernek, aki felmászott egy álló mozdony tetejére azért, hogy szelfit készítsen.

A szabályok megszegése miatt 16 járművel ütközött és 12 embert ütött el a vonat, azonban a gázolások száma összességében ennél is jóval magasabb: 2024 első negyedében 23-an döntöttek úgy, hogy a síneken vetnek véget az életüket.

Mindezt annak ellenére, hogy a MÁV elrettentő kampánya már két éve fut, az elmúlt időszakban pedig a rendőrség is igyekezett figyelmeztetni a vasúti átjárók veszélyeire:

Minden gázolás traumatikus élmény a vonat vezetőjének, illetve azoknak az utasoknak, akik a járműről vagy a peronról nézik végig az eseményeket. A balesetek ráadásul sok esetben többórás késéseket eredményeznek, amik ezreknek okoznak bosszúságot, kellemetlenséget, ezért a MÁV (újra) nyomatékosan kéri a közlekedőket arra, hogy tartsák be a szabályokat és közlekedjenek körültekintően.

Hogy mennyire figyelmetlenek a közlekedők, jól mutatja, hogy évente 800-900 sorompót törnek le az átjárókban. A MÁV ezzel együtt az alábbi KRESZ-szabályok betartását kéri a balesetek elkerülése érdekében:

  • A vasúti átjárót csak fokozott óvatossággal szabad megközelíteni.
  • A jelzőlámpával, illetve csapórúddal felszerelt vasúti átjárókon akkor szabad fokozott figyelemmel áthajtani, ha mindkét sorompó nyitva van, a fényjelző berendezés nem ad tilos jelzést, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér jelzést ad.
  • A vasúti átjárón folyamatosan, azaz megállás nélkül, legalább 5 km/órás átlagsebességgel szabad áthaladni.
  • Vasúti átjáróban és közvetlenül a vasúti átjáró előtt tilos előzni.