Idén hetvenöt éves az Abarth. A független versenyautó-építőből gyorsan a Fiat házi tuningmesterévé avanzsált manufaktúra eddigi legerősebb alkotása hamarosan bemutatkozik a világnak, ám hogy addig se maradjon ki a hírekből a jubiláló márka, most elkészítették eddigi csúcsmodelljük, az Abarth 695 különkiadását.

Arannyal ünnepel ez a méregzsák 1

A 75° Anniversario széria 1368 példányban készül majd, a négyhengeres motor minden egyes köbcentijére jut egy-egy autó. A Garrett turbóval szerelt, 180 lóerős, 250 Nm-es motor nem változott a 695-öshöz képest, a 225 km/óra végsebesség és a 6,7 másodperces 0–100 km/óra gyorsulás is maradt a régi. Az összképet aktív szelepes (azaz kapcsolhatóan hangos/halk) kipufogó és Koni lengéscsillapítók teszik teljessé.

Arannyal ünnepel ez a méregzsák 47

Ami különlegessé teszi a limitált kiadást, az a gigantikus skorpiógrafika a tetőlemezen, az évfordulós embléma (ami a klasszikus kalózzászló-motívum átirataként két, keresztben egymásra fektetett dugattyút ábrázol), valamint az üvöltő Abarth felirat a küszöbök felett. A karosszéria fekete, minden grafikai elem aranyszínű – ez azért stílusos.

Arannyal ünnepel ez a méregzsák 48

Szintén aranyszínűek a 17 colos keréktárcsák, míg a 305 mm-es első tárcsába harapó Brembo féknyerget feketére festették.

Az utastérben fekete Alcantarával borított műszerfal és egyedi karbonhéjas Sabelt ülések teremtenek motorsporthangulatot.

Arannyal ünnepel ez a méregzsák 49

Már öt éve is készült évfordulós emlékszéria az Abarth 695-ösből; erről az alábbi linkre kattintva olvashatsz.