A fiataloknak valódi retró élmény, az idősebbeknek pedig kőkemény nosztalgia a Knight Rider sorozat, ami száz százalékban hozza a nyolcvanas évek hangulatát. Négy évadot élt meg 1982 és 1986 között a Knight Rider, és 90 epizód is elég volt a legendás státusz eléréséhez.

A sorozat főszereplője, a Jogért és Igazságért Alapítványnak dolgozó Michael Knight a legmodernebb eszközzel harcolt a bűn ellen, ez pedig K.I.T.T., azaz Knight Industries Two Thousand, magyarul Knight Ipari Művek Kétezer. Valójában egy átmaszkírozott Pontiac Trans Am-ről van szó, de a filmben ez egy beszélő, személyiséggel rendelkező szuperszámítógép, ami nem mellesleg gurul. 

K.I.T.T. a legnagyobb király

A motorháztetőt, az ajtókat, a csomagtér fedelét, a targatetőket mind önállóan tudta nyitni az autó, ablakai áttetszőségét is változtathatta. Ha kellett, az első ülésen ülőket képes volt katapultálni K.I.T.T. Utastere leginkább egy repülőére emlékeztetett, 40 éve olyan kormánya volt, amelyet nemrég vezetett be a Tesla és hamarosan érkezik a Toyota és Lexus modellekbe.

Minden srác ilyen autóra vágyott amíg nálunk is adták a sorozatot, a csodás tulajdonságokat pedig nem tudtuk megunni. Ezek egy része teljesen légből kapott, filmes álomvilágba tartozó funkció, mint például az ikonikus  Turbo Boost, amikor gombnyomásra képes volt rámpa nélkül ugratni, átrepülve más autók vagy akadályok felett.

Van viszont egy eleme a filmnek ami talán meglepő, de teljesen valóságos. A kamionba ugyanis tényleg behajtott a fekete Pontiac, és a kigurulás is valódi volt. Ezt az autót a számítógép helyett vezető  kaszkadőr Jack Gill árulta el. A belső felvételeken tágas kamion beltér stúdiófelvétel, a valóságban nem volt semmi a vontatmányban, és elég szűk volt a hely, mindkét oldalon csak pár centiméter volt a tükrök és a fal között. 

Hogy az ördögbe csinálták meg ezt a trükköt a Knight Rider sorozatban? 2

Amikor 90-100 km/óránál gurultak ki, akkor üresben egyszerűen kiengedték az autót, majd ha eltávolodott a kamion, akkor jöhetett az automata váltón a D-fokozat, és gumit csikorgatva lehetett indulni a bűnüldözésre. 

A behajtás már több kérdést vet fel. A klasszikus, Discovery csatornán futó Mythbusters sorozatban felvetették a gondolatot, hogy a való életben egy ilyen megközelítés nem jár-e hirtelen gyorsítással, és lehetséges-e lefékezni a konténerben? 

Könnyedén rekonstruálták a trükköt

A mítoszrombolók szereztek egy korabeli hasonló kupét, esetükben egy Chevrolet Camarót, megépítették a trélert, és nekifutottak a trükknek. A kísérlet tökéletesen sikerült, komoly kaszkadőrtanfolyam nélkül mindkét műsorvezetőnek sikerült megcsinálnia. A lassított kamera felvételén látszik, hogy a rámpára való érintkezés pillanatában mindkét tengely kerekei szignifikánsan lelassulnak, és innen már nincs más feladat, csak enyhe fékezéssel szépen begurulni a raktérbe. 

Az ok az autó tehetetlensége és a két jármű egymáshoz viszonyított alacsony sebességkülönbsége, a kerekek hiába pörögnek gyorsan míg az aszfalton haladva, ahogy az autó felér a rámpára, drasztikusan csökken a fordulatszámuk, a keréknek magának nincs hajtóereje, elég mozgási energiája hogy kilője a kamion elejébe az autót. A pedálokat ésszel kezelve az egyenest tartva ezt a trükköt bárki képes megcsinálni.