Kínai autógyár lehetséges magyarországi építéséről értesült hazai külgazdasági forrásokból a G7.hu. A jelek szerint a BYD érkezése van terítéken.

A kínai márka hazai viszonylatban már nem hangzik teljesen ismeretlennek: ahogyan arról korábban a Vezess beszámolt, a kínai gyártó három típusával és két márkakereskedéssel a napokban helyezte fel magát Magyarország térképére.

Két európai gyár építésében is gondolkodik a BYD, öt ország szerepel a lehetséges jelöltek között: Magyarország mellett Franciaország, Lengyelország, Németország és Spanyolország. Ennek kapcsán érdekesség, hogy a héten Orbán Viktor miniszterelnök a BYD sencseni üzemét is megnézte a Kínában tett látogatása során.

Kínai autógyár épülhet Magyarországon 2

Orbán Viktor Vang Csuan-fuval, a BYD alapító-elnökével is találkozott a kínai márka sencseni gyárában. (Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI)

Tavaly 1,86 millió akkumulátoros autót értékesített a BYD, a hibridekkel együtt a szegmensben már ők uralják a piacot. Kínában egy év alatt megháromszorozták az eladásaikat, az export viszont csak nemrég került képbe. Európában – immáron Magyarországgal együtt – 18 országban értékesít a BYD, mely 2030-ra az európai villanyautó-piacon a három legnagyobb márka közé akar kerülni.

Még idén dönthetnek arról, hol kezdi meg európai terjeszkedését a BYD. A kínaiak célja, hogy 2025-ben már a gyártást is megkezdjék a kontinensen.

Ugyanakkor nem a BYD az egyetlen kínai gyártó, ami Magyarországgal szemez: úgy tudni, a GWM a kelet-német tartományokon és Csehországon kívül Magyarországban is gondolkodik.