Mint arról a Vezess is beszámolt, az elmúlt időszakban érezhető emelkedésnek indultak az üzemanyagárak a hazai kutakon. Legutóbb pénteken drágult jelentős mértékben mind a 95-ös benzin, mind pedig a gázolaj nagykereskedelmi ára 13, illetve 12 forinttal, így előbbi literje átlagosan 612, az utóbbié pedig 598 forintért tankolható.

Az üzemanyagárak mellett ráadásul az egyes kutak közötti árkülönbségek is egyre nőnek. „Az autópályák mellett akár 50 forinttal drágábban is tankolhatunk, mint mondjuk egy városi, vagy egy kisebb töltőállomáson, vagy egy automata benzinkúton, úgyhogy mindenképpen érdemes tervezni, mert elég komoly különbségeket tapasztalhatunk a kutak áraiban” – magyarázta az ATV Híradó riportjában Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

A drágulás a Brent kőolaj hordónkénti árának emelkedésével, továbbá a forint gyengülésével és a dollár ezzel párhuzamos erősödésével magyarázható. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára mégsem számít arra, hogy kontrollálhatatlanul elszabadulnak az árak a töltőállomásokon.

További jelentősebb áremelkedésre nem kell számítani, tehát a 650 forintos szintet nem fogjuk elérni a következő két hónapban

– fogalmazott a csatorna megkeresésére a szakember, bár hozzátette, „hogy az ősz végén mi lesz, nagy kérdés”, mivel olyankor mindig emelkedni kezd a gázolaj ára.

Rekordmagasságokban az év első két hónapjában jártak az üzemanyagárak, amikor olyan kút is akadt, ahol literenként 700 forintért lehetett tankolni, miután tavaly decemberben megszüntették a 480 forintos hatósági árat.