Szombaton délután 16 órakor rajtol a Le Mans-i 24 órást verseny, amelyet először 1923-ban rendeztek meg.  Az első futamot André Lagache és René Léonard által vezetett Chenard & Walker nyert meg 92 km/h átlagsebességgel. 2023-ban 186 pilóta, illetve 62 versenyautó vár neki a távnak a siker reményében, amely sok esetben a futam teljesítését jelenti. 24 óra száguldás masszív kihívás embernek és gépnek egyarát, így volt ez régen és ugyanez a helyzet most is.

Olvasd el a verseny történelmét bemutató anyagunkat:

A szervezők számos különlegességgel készültek a nézőknek, többek között pénteken korábbi versenyautókat gurítottak a versenypályára. A sort egy olyan Bentley kezdte, amely ott volt az 1923-as első versenyen és negyedikként végzett. A 3,0 literes négyhengeres motorral szerelt autó épp idén cserélt gazdát nagyjából 1,3 milliárd forintért. A sor másik végén pedig a Toyota hibrid LMP1-es gép állt, amely az elmúlt években sorra nyerte a versenyeket. Motorja a3,5 literes V6-os turbó, illetve mivel hibrid villanymotorral is felszerelték. A maximális teljesítménye 680 lóerő.

Közöttük különlegesebbnél különlegesebb versenyautók sorakoztak olyan gyártóktól, amelyek elválaszthatatlanok Le Mans-tól: Ferrari, Alfa Romeo, Mercedes-Benz, Porsche, Audi. Miután a versenyautók egyenként végighajtottak a  célegyenesen, azokat a klasszikus Le Mans-i formában ferdén egymás mellé állították fel. Nagyjából egy óra múlva megidézték a klasszikus rajtot is, amikor is versenyzők a francia trikolor meglengetését követően a pálya túloldaláról odafutottak a járműveikhez. Egy kivitél volt csak Jacky Ickx. A belga pilóta hamis mosollyal az arcán peckesen sétált keresztül az úton, mire a közönség ovációban tört ki a hatszoros Le Mans-i győztes tiszteletére.

Hallgasd meg, hogy szóltak az autók:

a videó a hirdetés után indul

Nézd meg a galériánkat a bemutatóról:

Legendás meglepetés Le Mans előtt 2
Legendás meglepetés Le Mans előtt 3

Legendás meglepetés Le Mans előtt

Legendás meglepetés Le Mans előtt 25
Legendás meglepetés Le Mans előtt 26
Legendás meglepetés Le Mans előtt 27
Legendás meglepetés Le Mans előtt 28
Legendás meglepetés Le Mans előtt 29
Legendás meglepetés Le Mans előtt 30
Legendás meglepetés Le Mans előtt 31
Legendás meglepetés Le Mans előtt 32
Legendás meglepetés Le Mans előtt 33
Legendás meglepetés Le Mans előtt 34
Legendás meglepetés Le Mans előtt 35
Legendás meglepetés Le Mans előtt 36
Legendás meglepetés Le Mans előtt 37
Legendás meglepetés Le Mans előtt 38
Legendás meglepetés Le Mans előtt 39
Legendás meglepetés Le Mans előtt 40
Legendás meglepetés Le Mans előtt 41
Legendás meglepetés Le Mans előtt 42
Legendás meglepetés Le Mans előtt 43
Legendás meglepetés Le Mans előtt 44
Legendás meglepetés Le Mans előtt 45
Fotó megosztása:

A 91. Le Mans-i 24 órás futam szombaton 16 órakor rajtol az első sorban két Ferrari 499P-vel, a mezőny igen szoros a Toyota, a Cadillac, a Porsche is komoly esélyekkel vághat neki a futamnak: