Mint arról a Vezess beszámolt, a szombat kora délutáni órákban tömegbaleset történt az M1-es autópályán: Herceghalomnál a sztráda mindkét oldalát lezárták, miután öt kamion és 37 autó karambolozott – a több mint 40 járműből 19 ki is gyulladt.

Vasárnap hajnalra vált járhatóvá az M1-es

A történtek után már szombaton számítani lehetett a mentési és takarítási munkálatok elhúzódására, végül vasárnap hajnalban, 5 óra 26 perckor közölték az Útinform oldalán, hogy

újra mindkét irányban járható az M1-es autópálya.

A 31-es kilométerszelvénynél a hatóságok befejezték mind a műszaki mentés, mind pedig a helyszínelést, így a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalát is megnyitották, aminek köszönhetően az útpálya mindkét oldalán zavartalanul halad már a forgalom. Az addig eltelt 15 órában az 1-es főútra terelték a közlekedőket.

15 órával a karambol után újra járható az M1-es 2

Egészen a vasárnap kora reggeli órákig tartott a takarítás, helyszínelés és műszaki mentés az M1-es autópályán a szombati baleset után. (Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)

Halálos áldozata is van a tömegbalesetnek

Bár az elsődleges információk halálos áldozatról nem számoltak be, a Budapesti Rendőr-főkapitányság a szombat késő órákban azt közölte a Police.hu-n,

az autóroncsok eltávolítása közben, az egyik kiégett jármű alatt találták rá a baleset halálos áldozatára.

Az elhunytról más információt nem hoztak nyilvánosságra.

A porvihar lehetett a baleset kiváltó oka

A nap végéig annyi derült ki az M1-es autópályán bekövetkezett tömegszerencsétlenségről, hogy négy helikopterrel és 16 mentőautóval összesen 39 embert szállították kórházba, köztük 10 gyermeket, míg a súlyosan sérültek száma 14.

Szombat este a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. azt közölte, hogy porátfúvás, illetve az amiatt hirtelen és drasztikusan csökkent látási viszonyok vezettek a balesethez.

15 órával a karambol után újra járható az M1-es 3

Összesen 42 jármű volt érintett a tömegbalesetben, amit a porvihar okozhatott. A járművek majdnem fele kigyulladt. (Fotó: Lakatos Péter/MTI)

Ez alátámasztja az RTL Híradóban nem sokkal korábban elhangzott teóriát, miszerint az autópálya mentén épp mezőgazdasági munkálatokat végeztek, amiknek során fellazították a talajt. Az orkán erejű szél így könnyedén felkavarta a port, és befújta azt az autópályára. A hirtelen megjelenő porfelhő egy autós fékezni a kezdett, a mögötte érkezők pedig már nem tudták elkerülni az ütközést.