Már korábban is az elektromosjármű-tulajdonosok kedvébe járt a Google, amikor a navigációs alkalmazásában elérhetővé tette a valós idejű információkat biztosító töltőpont-keresőjét. Ezt azonban egyszerűsítette, sőt, további szűrőkkel tette még gyorsabbá és gördülékenyebbé a használatát – írja közleményében a Google.

A töltőállomások listázásához csak be kell gépelni a keresőbe az „EV töltőállomások” kifejezést, majd a szűrők segítségével lehet válogatni. Utóbbiak esetében újításnak számít a „Gyorstöltés” funkció, ami azokat a töltőpontokat gyűjti össze, amik 50 kW-os vagy annál nagyobb teljesítményű töltővel rendelkeznek. Mindemellett például csatlakozó alapján is lehet szűrni a találatokat, a funkció pedig minden – a villanyautózás szempontjából – érintett országban elérhető, Androidon és iOS-en is.

Hasznos újítást kapnak az autósok, itthon is elérhetőek 1

A Google Térképben csak az „EV töltőállomások” kifejezést kell begépelni a keresőbe, és onnantól további szűrők segítségével lehet válogatni az elérhető villanyautó-töltők közül. (Fotó: képernyőkép / Google Térkép / Vezess)

A másik, immár globálisan, azaz Magyarországon is használható újítás az akadálymentesített helyek jelölése, amit 2020-ban első körben Ausztráliában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, illetve Japánban vezettek be. Úgy lehet kideríteni, hogy az úti cél megközelíthető-e például kerekesszékkel, hogy a Google Térképben egy kerekesszék ikon jelenik meg az adott vállalkozás, hely leírásában – ha pedig nem rendelkezik akadálymentesített bejárattal, ugyanez az ikon át van húzva. Ugyanígy azt is meg lehet tudni, hogy rendelkezésre áll-e akadálymentesített ülőhely, mellékhelyiség vagy parkoló.

Ezt a funkciót közösségi hozzájárulásokból fejlesztették ki, és ráadásul nemcsak a mozgássérültek számára lehet hasznos információ, hogy az adott helyen csak lépcsőn lehet-e közlekedni, hanem azoknak is például, akik babakocsival vagy poggyásszal érkeznek. Aktiválni a Beállítások között lehet, azon belül is Kisegítőlehetőség-beállítások, majd a Kerekesszékkel megközelíthető helyek menüpontot kell bekapcsolni.

Hasznos újítást kapnak az autósok, itthon is elérhetőek 2

A kerekesszékesek, illetve egyéb okból nehezen mozgók életét is megkönnyíti a Google Térkép egyik újítása. (Fotó: képernyőkép / Google Térkép / Vezess)

Jön még egy harmadik fejlesztés is, ez azonban egyelőre csak Londonban, Los Angelesben, New Yorkban, Párizsban, San Franciscóban és Tokióban érhető el. Ez az úgynevezett Live View – amit szeptemberben élesített a Google – mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság segítségével, a mobiltelefon kameráján képe nyomán bővíti ki az utcaképet, megmutatva, hol található legközelebb kávézó, bank vagy bankautomata. Ezzel együtt pillanatok alatt megjelennek a legfontosabb információk is, vagyis a nyitva tartás, a zsúfoltság, az árfekvés, illetve az értékelések.