Egyszerre újul meg a négy- és ötajtós kivitelben kínált A-osztály, valamint annak kompakt egyterű fivére, a B-osztály. Nincs ezzel baj, nem vonják el egymásról a figyelmet, hiszen édestestvérek: alapvetően ugyanannak a műszaki konstrukciónak az eltérő kiviteleiről van szó.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 1

Kívülről módosított, kiviteltől függően csillagmintázatú hűtőmaszkjukról és átdolgozott – mostantól akár LED-es beltartalommal is rendelhető – fényszórójukról ismerni meg legkönnyebben a frissített kompakt Mercedeseket. Új dizájnú keréktárcsákat is kapunk, akár 19 colos méretben, hátul minden esetben alapfelszerelés a diódás zárófény; az A-osztály új diffúzorral, a B-osztály a hátsó szélvédő oldalán elhelyezett légterelőkkel javítja az aerodinamikát.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 87

Mercedes-Benz B 250 e

Az utastérben a 10,25 colos központi képernyő mellé a 7 colos műszeregység felárért 10,25 colosra cserélhető, a két azonos méretű monitor egységes, széles formátumú, lebegő kijelző hatását kelti. A turbina rajzolatú, tripla légbeömlő maradt, új a kormánykerék, amelyet mostantól minden kivitelben finom nappabőr borít. Mindkét modellnél találkozunk újrahasznosított kárpitanyagokkal – ez egyelőre az ülésfelületnek csak egy részét illeti, de valahol el kell kezdeni.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 88

Mercedes-Benz B-osztály

A felszereltségi szinteket és csomagokat leegyszerűsítette a Mercedes, ezzel párhuzamosan pedig javították az alapfelszereltséget; minden kivitelnél alapfelszereltség mostantól a tolatókamera, az USB-csomag és a fent említett bőrkormány. Magasabb kiviteli szinteken deréktámaszos üléseket, LED-es fényszórókat, valamint a parkolást és a körültekintést segítő csomagokat is kapunk. A B-osztálynál motoros csomagtérajtó-mozgatás is rendelkezésre áll.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 89

Mercedes-Benz A 250 e ferdehátú és Mercedes-Benz A-osztály szedán

Az infotainment rendszer nem csak különböző megjelenési sémákat kínál, de 2023 első negyedévétől ujjlenyomat-leolvasót is. Magától értetődő az Android Autó és Apple Car Play okostelefon-integráció, bővítették az USB töltőportok számát és növelték a töltési teljesítményt. Okosabb lett a hangvezérelt fedélzeti asszisztens. Első körben Németországban, később másutt is elérhető a Tourguide funkció, amely az utak mentén elhelyezett, barna információs táblákat észlelve részletes szóbeli tájékoztatást ad az adott régióról vagy látványosságról.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 90

Mercedes-Benz A 250 e ferdehátú

A vezetőtámogató funkciók köre is bővült. Aktív kormányvezérlés teszi komfortosabbá a sávban tartó rendszer működését, okosabb a parkoló automata, a tolatókamera 360 fokos panorámaképet ad, a B-osztályhoz pedig felárért vontatmány-manőverező csomag kérhető, amely az utánfutóval végzett tolatást könnyíti meg.

Ami a hajtásláncok kínálatát illeti, a benzinmotorok 48V-os mild hibrid támogatást kaptak, a 10 kW-os villanymotor nem csak a start-stop és fékenergia-visszanyerő funkciókban segítenek, de a gyorsítást is élénkebbé, finomabbá teszik. Ezek a négyhengeres benzinmotorok 7- vagy 8-fokozatú DSG váltót kaptak.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 91

Mercedes-Benz A-osztály szedán

A plug-in hibrid hajtásláncok mindkét modell esetében erősebb villanymotort (+5 kW) kaptak, a 3,7 kW-os alapkivitelű fedélzeti akkumulátortöltő mellett az eddigi 7,4 helyett immár 11 kW-os a nagyobb teljesítményű váltóáramú töltő. Egyenáramú töltést 22 kW-tal tud fogadni mindkét modellcsalád, 10-ről 80 százalékra 25 perc alatt tölthető a 15,6 kWh-ás akkumulátor. A B-osztály 67-77, a ferdehátú A-osztály 70- 81, az A-szedán pedig 72-82 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, tisztán elektromos üzemben – ezek számottevően kedvezőbb értékek, mint korábban.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 92

Mercedes-AMG A 45 4MATIC+ és Mercedes-AMG A 35 4MATIC

Az A-osztály esetében az AMG modellek is megkapták ugyanazokat az átdolgozott lámpatesteket, mint az alapkivitelek, míg elöl, a Mercedes embléma helyén mostantól az AMG logója díszeleg, mint a gyári sportmárka nagyobb típusainál. Az utastérben alapfelszerelés az AMG Performance sportkormány. Az A 35 kétliteres motorja mostantól 48V-os mild hibrid konfigurációban működik, de legnagyobb teljesítménye a villanymotor extra 14 lóereje dacára 306 lóerő maradt, ahogy az A 45 S modell is ugyanúgy 421 lóerős, mint eddig. A bevezetést kíséri az AMG Street Style Edition limitált széria, matt szürke színátmenettel és fluoreszkáló narancs részletekkel.

Megújulnak a kompakt Mercedesek 93

Mercedes-AMG A 35 4MATIC

Ha videón is megnéznéd a megújult A- és B-osztályokat, kattints ide!