Várhatóan jövő tavasztól kerékpáros mentőegységeket is tervez indítani az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – értesült a hírről a Népszava.

A szervezeten belül már elkezdték felmérni, hány mentőápoló vállalna többletbérezés ellenében szolgálatot az új, kerékpáros egységben. Habár a napokban spórolásra szólították fel a tűzoltóságokat, ennek hátterében egyértelműen nem az elszabaduló üzemanyagárak állnak.

Országszerte ugyanis naponta háromezer hívást kapnak a mentők, ezek harmada pedig a fővárosból és annak környékéről fut be.

A biciklis szolgálatokkal így ezt a régiót tehermentesítenék, illetve ily módon gyorsítanának a bajba jutottak elérésén. Hiába vezényelnek át ugyanis naponta 10-15 mentőautót az ország más pontjaiból Budapestre, előfordul, hogy 15 percet kell várni egy mentőautó kiérkezésére.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője megerősítette azt is a lapnak, hogy heteken belül megkezdődhet a tesztüzem, mivel a feladatra augusztus 7-éig lehetett jelentkezni.

Az újítást nemzetközi, például nagy-britanniai és kanadai tapasztalatok alapján dolgozzák ki, ám az még nem derült ki, milyen feltételek mellett, illetve milyen kerékpárokkal zajlik majd a program. Győrfi azt azonban elárulta, hogy amennyiben sikeresen vizsgázik, más városokban is bevethetik.