A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatáért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

„A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le” – áll a vállalat közleményében.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak idehaza több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

Napokig nem érkezett orosz olaj Magyarországra

Mint azt a napokban a Vezess is megírta, Magyarországra már napok óta nem érkezik olcsó orosz olaj a Barátság vezetéken keresztül, ahogyan Csehországba és Szlovákiába sem.

Miközben a Mol továbbra is azt kéri, hogy mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van, Ratatics Péter, a vállalat ügyvezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, az elmúlt fél évben többször is előfordult 1-2 napos a hónap elején.

Elárulta, a harmadik-negyedik napon jötték rá arra, hogy „valami más, mint eddig”, megnyugtatásképpen viszont hozzátette, hogy készletük jelenleg több napra, illetve hétre elegendő – nem is beszélve az ország stratégiai készletéről, mely összesen több hónapig is kitart.

Kiderült, hogy a csap elzárása mögött fizetési problémák állnak, ugyanis az orosz-ukrán háború miatt bevezetett gazdasági szankciók miatt az oroszok nem tudták kiegyenlíteni a rájuk kiszabott tranzitdíjat.

Péntektől még olcsóbb lesz a benzin

Annak ellenére, hogy Magyarországon egyre több töltőállomáson merül fel rövidebb-hosszabb időre üzemanyaghiány, péntektől tovább csökken a benzin (piaci) ára – erről itt írtunk részletesen: