A veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó nemzetközi Gyorsriasztási Rendszer 2021-es jelentése szerint az elmúlt évben a gépjárművekre és játékokra érkezett a legtöbb fogyasztói panasz.

2021-ben a részt vevő harminc ország hatóságai 2142 riasztást adtak a rendszeren keresztül, illetve 4965, úgynevezett nyomonkövetési értesítést küldtek.

A gépjárművek műszaki rendellenességeik, a játékok a bennük előforduló – egészségre ártalmas – vegyi anyagok jelenléte miatt kerültek fel a veszélyes termékek közé. A két termékcsoportot az elektromos készülékek és berendezések követik. A hazai fogyasztóvédelem a negyedik legtöbb termékriasztást küldte az uniós rendszerbe 2021-ben.

A Vezess hétről hétre közli az Európai Bizottság által összeállított, friss visszahívási listát. A hibák jellege és előfordulása teljesen kiszámíthatatlan. Előfordul, hogy nem megfelelő ragasztóanyag alkalmazása idéz elő balesetveszélyes  helyzetet. Máskor abból lesz galiba, hogy a gyári munkások rossz polcról emelik le a beépítendő kábelköteget, és bizony a legdrágább luxusautók gyártói sem tévedhetetlenek.