Az Európai Bizottság hétről hétre közzéteszi azt a listát, amelyen az Unió tagországaiban frissen visszahívott tartós fogyasztási cikkek – köztük az autóipari visszahívások is – szerepelnek. Az egyes visszahívásokban érintett típusokat, a problémás gyártási időszakot, valamint a hiba vázlatos leírását alább találod. Az itt leírtak természetesen csupán vázlatosan ismertetik a problémák jellegét; ha felmerül a gyanú, hogy az autód érintett, mindenképp fordulj a forgalmazóhoz, ilyen esetekben ő a tuti tudás forrása.

Európai visszahívások 2022. 15. hét

Rosszul bekötött kábelek okozhatnak bajt 1

Opel Corsa
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2021.12.
A járműveket nem megfelelő kerékcsavarokkal szerelték fel, ami rezgéseket idézhet elő, ettől pedig lelazulhatnak a kerekek.

Rosszul bekötött kábelek okozhatnak bajt 2

Peugeot 2008 / 208
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.07. – 2020.09.
A nagyfeszültségű hálózat hibáját érzékelő rendszert túlságosan érzékenyre állították, a berendezés indokolatlanul megszakíthatja az áramkört. A jármű így akár menet közben leállhat, majd rövid időn át nem indítható újra, és nem is mozgatható.

Rosszul bekötött kábelek okozhatnak bajt 3

Tesla Model S / Model 3
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2014 – 2021
Nagy sebességnél rezgések léphetnek fel az első gépházfedél és a hűtőmaszk közötti légbevezető résnél. A rezgések törést okozhatnak az első gépházfedél zárszerkezetében, a fedél menet közben felnyílhat.

Rosszul bekötött kábelek okozhatnak bajt 4

Volkswagen Arteon / Golf / Passat / Tiguan / T7
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2019.04. – 2022.02.
A nagyfeszültségű hálózatba nem megfelelően méretezett biztosítékot szereltek be. Rövidzárlat esetén a biztosíték felrobbanhat, sérülést okozva, illetve a kiolvadt biztosíték feszültségeséshez és túlmelegedéshez vezethet.

Rosszul bekötött kábelek okozhatnak bajt 5

Volkswagen Arteon / Golf / Passat / Tiguan / T-Roc
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.02. – 2022.02.
Škoda Kodiaq / Octavia / Superb
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2020.08. – 2022.02.
A szelepfedél intenzív járműhasználat (pl. rossz útminőség vagy sportos vezetés) esetén leválhat a motorról, és a motortér forró elemeivel érintkezve tüzet okozhat.

Rosszul bekötött kábelek okozhatnak bajt 6

Mercedes-Benz Sprinter
A visszahívásban érintett járművek gyártási dátuma: 2021.05-07.
A generátor és az elektromos szervokormány kábelkötegeit felcserélve építették be, így mindkettőhöz rosszul méretezett biztosítékot társítottak. Elektromos meghibásodás esetén ez túlterhelheti az elektromos szervokormány kábelkötegét, ami tüzet okozhat.