Mintegy 68 százalékkal nőtt a kormánykerék-lopások száma 2021-ben a korábbi évhez viszonyítva Nagy-Britanniában az Admiral biztosító elemzése szerint. Jelenleg mintegy havi 20 esetről érkezik bejelentés hozzájuk az országból.

Ugyan a BMW-k vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, Lorna Connelly, az Admiral kárrendezési vezetője szerint a tolvajok nem válogatnak a járművek között: a Ford, a Mercedes és a Land Rover népszerű modelljeit is célba vették.

Elmondta, hogy bár a lopások viszonylag új jelenségnek számítanak, és még mindig csak a kárigények kis részét teszik ki, az utóbbi években tapasztalt gyors növekedés aggodalomra ad okot.

Természetesen nem a kormány kell a bűnözőknek, hanem a benne rejlő légzsák.  “A légzsáklopás viszonylag új jelenség, miután a bűnözők a világjárvány idején új módokat keresnek arra, hogy az ellopott autóalkatrészekből pénzt keressenek.”

Miután ellopták a kormánykereket, a légzsákot eltávolítják, és eladják olyan a szervizeknek, akik kevesebbért szerelik be az autókba, mint amennyit a márkakereskedők kérnének. Angliában 400-500 ezer forint is lehet a légzsákpótlás költsége, míg a fekete piacon 100-200 ezer forintból megoldható.

Persze nemcsak a brit területen, de Európa más részein is megjelentek a kormánylopások, amelyek a kifosztott autó tulajdonosának további költséget jelentenek, hiszen a megrongált zárat, illetve a betört ablakot is meg kell javíttatni.

Mit tehetünk az autónk védelmében?

Nehezíteni kell a tolvajok dolgát. Ha lehet garázsban, zárt helyen parkolni, közterületen, forgalmas, éjszaka kivilágított helyen hagyni az autót.