Az elmúlt időkben egyre több helyen bukkannak fel villanymotorral jövő-biztossá átalakított veterán járművek. A műfajban úttörő szerepet játszanak az angolok, a Lunaz és az Everrati több munkáját is bemutattuk már, de Észak-Amerikában is készülnek csendes és tiszta üzemű veteránok.

Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 1
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 2

Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi

Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi

Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 14
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 15
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 16
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 17
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 18
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 19
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 20
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 21
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 22
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 23
Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 24
Fotó megosztása:

A Charge Cars nem ugyanezt az utat követi: látszólag ugyan egy 1967-es Ford Mustang Fastback született újjá a kezeik között, a valóságban azonban vadonatúj karosszériát építettek (a Ford engedélyével és jóváhagyásával), és ebbe szerelik bele elektromos hajtásláncukat. És ha már gyártani kell, legyen sorozatgyártás: elektromos örömautójukat ötszáz példányban készítik – illetve 499-ben, mert az jobban hangzik.

Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 25

A Charge Cars április végén mutatja be az Electric Mustang, azaz a villanymotoros Ford Mustang első példányát. Az autó acélvázra szerelt kompozit karosszériaelemeket kapott, villanymotorból pedig négyet, amelyek együttesen 544 lóerőt és 1500 Nm-t adnak le. A nyomatékvektor-szabályozott összkerékhajtás ezt hatékonyan viszi át az aszfaltra, így álló helyzetből csupán 3,9 másodpercig tart elérni a 100 km/órát.

Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 26

A 64 kWh kapacitású akkumulátor 320 kilométeres hatótávolságot engedélyez, ám mivel moduláris kialakítású, vélhetőleg nagyobb akkucsomagot is rendelhetnek a vevők. A rendszer akár 50 kW-tal tölthető, így nem kell hosszú kényszerpihenőt tartani két örömautózás között.

Bár műszakilag a hat év munkájával megvalósuló villany-Mustang minden példánya azonos lesz, a vásárlóknak bőven lesz lehetőségük ízlésükhöz alakítani autójukat. Hogy könnyebb legyen dönteni, a Charge Cars összeállított egy virtuális konfigurátort, amiben egy VR-szemüveg segítségével bárki berendezheti álmai régi-új izomautóját.

Villanymotorral születik újjá a klasszikus sportkocsi 27

Az elektromos Mustang a nagyon gazdagok játékszere lesz, az árak 350 ezer angol fontnál, azaz 153 millió forintnál indulnak.