A tavaszi idő beköszöntével megkezdődtek és folynak a mezőgazdasági területeken a tavaszi munkálatok. Ezeken a földeken a tél folyamán jelentős számú vad – főleg őz – talált táplálékot, menedékhelyet és nyugalmat. Ezek az állatok most a földművelő gépektől gyakran megriadva menekülnek még a nappali órákban is, éjjel pedig a megszokott helyükre szeretnének visszatérni. Sok esetben ezt úgy tudják csak megtenni, hogy átkelnek az utakon. Sajnos gyakran előfordul, hogy az autósok, motorosok elé kerülnek és megtörténik a baj.

Tolna megye közútjain 2022 első három hónapjában több mint 40 vadelütés történt, szerencsére egyik esetben sem következett be személyi sérülés, viszont igen jelentős volt az anyagi kár.

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése. Lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükkel, amelyeket „vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.

Fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet. Az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, és nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán és menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk és a menetszél működteti.

Ilyen vadriasztó sípokkal jutalmazták a Bonyhádi Rendőrkapitányság egyenruhásai a napokban azokat szabályosan közlekedő autósokat, akik még nem rendelkeznek ilyen eszközzel.

Persze a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj. A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését. Amennyiben bekövetkezett a baleset, azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy az elpusztult állat elszállításáról az a vadásztársaság gondoskodik, akinek a területén történt a baleset. Azt másnak soha nem szabad elvinni, mert azzal lopást követnek el.