A Jaguar I-Pace fejlesztési prototípusaiból és előszériás modelljeiből kiszerelt akkumulátoroknak talált másodlagos felhasználási területet a Pramac nevű cég. A brit autógyártóval együttműködve olyan mobil energiatároló egységeket fejlesztettek és kezdenek hamarosan gyártani, amelyekben I-Pace akkumulátorok szolgálnak az elektromos energia tárolására.

Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 1
Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 2

Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod

Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 10
Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 11
Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 12
Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 13
Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 14
Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 15
Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 16
Fotó megosztása:

A rendszert várhatóan több kivitelben is építik majd; a legnagyobb kapacitása eléri a 125 kWh-t. Ez két dolgot jelent: egyrészt nem kézben hordozható egységről van szó, hanem olyan, önálló energiatárolóról, amelyet akár átmenetileg, akár véglegesen lehet telepíteni építkezéseken, rendezvényeken és egyéb helyszíneken. Másrészt egy ekkora mobil akkuról könnyedén feltölthető egy villanyautó (a Jaguar I-Pace akkumulátorcsomagja például 90 kWh-os), vagy akár egy héten át működtethetők egy átlagos családi ház elektromos fogyasztói.

A Jaguar és partnere első körben saját magán próbálja ki a rendszert: a Forma-E-világbajnokság idei tesztprogramjai során ez a mobil rendszer biztosítja a szervizállás tartalék energiaellátását, illetve a diagnosztikai rendszerek működését.

Jaguar akkumulátorokról működtetheted az otthonod 17

A rendszer tölthető hálózatról, illetve napelemekről is, leadni akár 22 kW-os teljesítménnyel tudja a tárolt energiát.

Az I-Pace akkumulátorára 8 éven vagy 160 ezer kilométeren át érvényes kapacitásgaranciát vállal a Jaguar. Az akkuk 95 százalékban újrahasznosíthatók, de az újrafelhasználásnak ez a módja (a rendszer nemcsak a cellákat, de a kábelkötegeket is hasznosítja) hatékonyabb, mivel jóval kevesebb energiaráfordítást igényel.