Mint arról a napokban a Vezess beszámolt, hamarosan értesítésben emlékezteti a hazai gépjármű-tulajdonosokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a tavalyi évvel szemben azonban változás, hogy idén már kerekítés nélküli összegben szedik be a gépjárműadót.

2022-ben ugyanis SMS-ben is lehet csekket kérni a gépjárműadó befizetéséhez, aki természetes személyként így szeretné fizetni a március 15-ig esedékes adója első részletét – hívta fel a figyelmét a NAV az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében.

SMS-ben, a 06/30 344-4304-es telefonszámon kérhető csekk. Az üzenetbe a csekk szót, majd szóközt, és az adóazonosító jelet kell beírni.

A szolgáltatást csak olyan magánszemélyek vehetik igénybe, akik pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek. Egy naptári évben, egy adóazonosító jellel legfeljebb kétszer kérhető ebben a formában csekk, amin kizárólag a 410-es adónemkódú gépjárműadó fizethető be.

Igény esetén két gépjárműadócsekket postáz a NAV a bejelentett lakcímre. Ez elsősorban a levelezési cím, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási hely, és ha az sincs, akkor a lakóhelycímre érkezik a csekk.

Az adóhatóság a gépjárműadóval kapcsolatos határozatokat és értesítéseket elektronikusan küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető, a többiek postán kapják meg a papírokat. A fizetésre kötelezettek fizethetnek banki átutalással, csekken, vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül átutalással.