Az osztrák főváros rég kitűzte azt a célt, hogy 2040-re klímasemlegessé váljon, és most kidolgoztak egy klímavédelmi menetrendet, amely konkrét útmutatásul szolgál, hogy miként érheti el a célt – írja az Eurocommpr.

Az útmutató szerint a klímavédelmi intézkedéseknek szociálisan kiegyensúlyozottaknak kell lenniük, hogy minden társadalmi csoport élvezhesse az előnyüket. Ezenkívül Bécs több zöld munkahelyet hoz létre, hogy jó példával járjon elöl. 2022 áprilisától – egyelőre három kerületben – arra buzdítják a lakókat, hogy osszák meg a klímavédelemmel kapcsolatos ötleteiket a kerülettel. Ezeket aztán a várossal közösen konkrét projektekké dolgozzák ki, a város pedig büdzsét is ad a megvalósításhoz – évente összesen 6,5 millió eurót.

A klímavédelmi menetrend kapcsán Jürgen Czernohorszky klímavédelmi városi tanácsnok elmondta, hogy a gyakorlatban ez például azt jelenti, hogy 2040-re betiltanák az egyedi olaj- és gázkazánokat, amelyekből jelenleg több mint 400 ezer található még a bécsi háztartásokban. Helyette a klímabarát fűtési rendszereket támogatnák, illetve megkönnyítenék például a napelemes rendszerek telepítését. Annyira, hogy a kisebbekhez még engedély sem kellene.

2040-re várhatóan kitiltják Bécsből a benzin- és dízelüzemű járműveket. A cél, hogy Bécs is „15 perces város” legyen, vagyis gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel bárhova el lehessen érni 15 perc alatt, ami a mindennapi élethez szükséges, és saját autó nélkül is boldogulni lehessen. Ehhez Bécs a jövőben háromszor akkora összeget költ a közösségi közlekedéssel, biciklizéssel és gyaloglással kapcsolatos infrastruktúra kiépítésére, mint útépítésre, és már 2040 előtt elektromos járműre cseréli a tömegközlekedés összes járművét.