Brüsszel totális hadat üzen a fosszilis üzemanyaggal működő járműveknek. A regionális kormány június 25-én jelentette be, hogy 2030-tól tilos lesz dízelüzemű autó értékesítése a régióban, míg a benzinautókra ugyanez a tilalom 2035-től lesz érvényes – írja a VG.hu.

A lépés összhangban áll a környezetszennyezés csökkentésére irányuló erőfeszítésekkel és az EU 2050-re tervezett szén-dioxid-mentességi tervével.

A határidő betartása érdekében a „Low Emission Mobility Brussels” (alacsony kibocsátású brüsszeli közlekedés) terv része, hogy 2035-ig 22 ezer elektromos töltőállomást telepítsenek a régióban. Azt remélik, hogy ezáltal 2030-ra körülbelül 70 százalékkal csökken a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás.

Az év elején kilenc ország levélben szólította fel az Európai Bizottságot, hogy határozzon meg egy céldátumot, amikorra az unió egész területéről kitiltják a fosszilis üzemanyagot használó autókat.

Az elmúlt évtizedben a dízelautók értékesítése meredek zuhanást mutat Nyugat-Európában. 2018-ban a Belgiumban forgalomba helyezett kocsik 36 százalékát tették ki dízelmeghajtású járművek.