A Los Angelesből New York Citybe vezető 4561 kilométeres úton mindössze 2 óra 26 perc és 48 másodpercet töltött áramfelvétellel Wayne Gerdes többszörös Guinness-rekorder, a takarékos vezetés mágusa. Az új Guinness-világcsúcs megalázóan jobb, mint a korábbi rekord, ami 7 óra, 10 perc és 1 másodperc volt.

Ebben a hatalmas különbségben komoly szerep jutott az egyre sűrűsödő, egyre nagyobb teljesítményt biztosító töltőhálózatnak, ami az útvonal optimális tervezését tette lehetővé.

Újabb elektromos világcsúcs született 1

Szintén kulcsfontosságú tényező volt maga az autó. A Porsche Taycan alapkivitele (476 LE csúcsteljesítmény, hátsókerék-hajtás) a nagyobbik, 93,4 kW-os akkumulátorral a WLTP-norma szerint akár 484 kilométeres hatótávolságot kínál. Noha a modell energiafogyasztása magas (akár 25,4 kWh/100 km, WLTP), ezt ellensúlyozta a 270 kW-os maximális töltési teljesítmény, ami azt jelenti, hogy optimális körülmények között nem egészen 23 perc alatt 80%-ra tölthető az akkumulátor.

Ezek az adatok persze alapértelmezésben még mindig 4 óra körüli töltési időt adnának ki, tehát a rekordban mégis nélkülözhetetlen volt Wayne Gerdes vezetési tudása – más kérdés, hogy ezekkel a műszaki adatokkal egy átlagos tudatos sofőr is megdönthette volna a korábbi rekordot.