Szombat délután az M1-M7 közös bevezetőjén a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerája előtt büntetőfékezett egy furgon, melynek következtében három autó is balesetezett. A felvételeken jól látszik, mennyire balesetveszélyesek az ilyen esetek, ezért is fontos, hogy soha, semmilyen helyzetben ne cselekedjen senki hasonló módon a többi közlekedővel szemben.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. (@magyarkozut) által megosztott bejegyzés

 

A felvételen jól látszik, hogy az M1-M7 bevezetőjénél a távolból érkezik egy “puttonyos” kisteherautó, ami először kivág egy jármű mögül, majd gyorsan bevág elé és állóra fékez, így a mögötte lévő autósoknak is meg kell állni, többeknek sikerül, de az egyik autós hiába fékez és próbál elmanőverezni, nem tudja elkerülni az ütközést és több autónak is nekicsapódik. A rendőrség és a mentők szakemberein kívül a Magyar Közút útellenőre is a helyszínre sietett, hogy terelést biztosítson a helyszínelés idejére.

Hazánkban nem szerepel a Büntető Törvénykönyveben a büntető fékezés, de ettől még komoly szankció vár az elkövetőre, ilyenkor a közúti veszélyeztetés bűncselekményre vonatkozó része alkalmazható. A KRESZ ugyanis kimondja, hogy a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak abban az esetben szabad, ha ezt a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. Ha viszont az elkövető szándékosan úgy lassít, hogy hogy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, az közúti veszélyeztetés ami akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.