Hétfőtől három hónapra 480 forinton rögzítették a normál 95-ös benzin és a gázolaj árának felső határát. A prémium-üzemanyagok forgalmazásában támadt némi bizonytalanság, mert elképzelhető, hogy ezek között is van olyan termék, amely a hatósági árképzés hatálya alá tartozik, a többit továbbra is a normál piaci áron lehet értékesíteni – írta az Infostart.

“A prémiumdízelek esetében még vannak nyitott kérdések, amelyekben egyeztetéseket kezdeményeztünk a kormányzattal” – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád szerint csak bizonyos előírásoknak megfelelő prémiumdízelek maradhatnak szabadárasak.

Van olyan prémiumdízel, amelyik biztosan szabadáras, ezeknek a forgalmazása a továbbiakban is változatlanul folyik majd, a benzin esetében pedig nincs is ilyen probléma. Az egyik hálózat ennek ellenére azonos áron forgalmazza a normál és a korábban magasabb áron kínált prémium 95-ösét: az egyik kutastól úgy tudjuk, ez a helyzet addig tart, amíg a “prémium” 95-ös jelenlegi készlete el nem fogy, ezt követően abból nem érkezik majd utánpótlás.