Szerdától emelkedik a 95-ös benzin nagykereskedelmi listaára, írja a Holtankoljak.hu. Az árváltozás mértéke bruttó 5 forint, a gázolaj beszerzési ára a hét közepén nem változik. Szóval attól, hogy itthon 480 forint/literre korlátozták az üzemanyagok maximális árát, a drágulás nem állt meg és pont ettől félnek a benzinkutak üzemeltetői is.

Továbbá a Magyar Közlönyben szombat éjszaka megjelent bejegyzés szerint a benzinkutak üzemeltetői nem zárhatnak be ideiglenesen csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem éri meg nyitva tartaniuk.

Világosan fogalmaz annak kapcsán is a rendelet, hogy amennyiben 48 órán át egy töltőállomás nem tudja kiszolgálni a fogyasztókat, köteles üzemszünetbe lépni, egyéb kereskedelmi tevékenységet sem folytathat, vagyis mást sem árusíthat. Más okra hivatkozva pedig üzemszünetet sem rendelhet el, a nyitvatartási időket sem rövidítheti.

Amennyiben valaki megszegi ezt a szabályt, 100 ezertől 3 millió forintig terjedő pénzbüntetést kaphat – egy napon belül akár többször is, fellebbezési lehetőség nélkül –, míg ismétlődés esetén legalább egy napra, de akár fél évre is eltilthatják.