Évek óta húzódó ígéret a Mercedes-AMG Project One éles bemutatkozása. Lassan öt éve, hogy a stuttgartiak közszemlére bocsátották a Frankfurti Autószalonon, fejlesztései után mégiscsak tavaly került sor a végleges hajtáslánccal zajló tesztekre.

A hipersportautót a Forma-1-ből jól ismert hibrid hajtáslánc köré építették, percenként 11 000-es fordulatszámmal és 1000 lóerőt meghaladó teljesítménnyel. Az út azonban nem volt zökkenőmentes: már 2017-ben tudni lehetett, hogy maga a fejlesztés fog csak másfél évig tartani, majd nagyjából egy évvel később elismerték, hogy kilenc hónapos csúszásban van a projekt a fejlesztési kudarcok miatt.

Jövőre kezdhetik el gyártani a Mercedes hipersportautóját 2

Végül 3000-rel kellett csökkenteni a percenkénti fordulatszám felső határát biztonsági okokból, és ebben az esetben még nem is csúcskategóriás teljesítmény jelentett kihívást a mérnököknek. 2019 augusztusában mégis újabb probléma merült fel, mégpedig az erőátvitelnél, jelentések szerint a Mercedes alábecsülte 1,6 literes, V6-os erőforrását. 

Az utóbbi időben azonban egyre többször tesztelt a Mercedes legsportosabb projektjével a Nürburgringen és más pályákon, de még közúton is. A jelek szerint a mérnöki munka a végéhez ért, az Autocar értesülései szerint ugyanis

jövőre 275 példányt gyárthatnak a Mercedes-AMG Project One-ból 2022 közepétől.

Addig is a Mercedes korábbi videójának köszönhetően megleshetjük, hogyan viselkedik mozgás közben a hipersportautó: