Még a nyárról származik a Levegő Munkacsoport javaslata, hogy 2022 júliusától kezdve fokozatosan vezessék be a korszerűtlen dízelautók Budapestről való kitiltását. Először a védett övezetekből, majd a Nagykörút és a budai körút által határolt területről, végül a főváros teljes területéről. Mégpedig úgy, hogy 2024-től csak a legalább Euro 5-ös, 2026-tól pedig csak Euro 6-os (vagy annál jobb besorolású) dízelautókkal lehessen közlekedni. A felvetés szerint a helyi lakosok 2022 júliusáig regisztrált autói átmenetileg mentesülnének a korlátozás alól.

Mivel az Európai Unió területén 2011-től elvárt az újonnan forgalomba helyezett autóknál az Euro 5-ös emissziós norma, a 2024-től javasolt tiltás a hazai autópark 15 éves átlagéletkoránál fiatalabb dízeleket is érintené. A 2026-tól javasolt korlátozás még szigorúbb: az akkor 11 évnél idősebb dízeleket is tiltaná, hiszen az Euro 6 norma 2015 szeptemberétől elvárt.

Bár a dízelautók budapesti forgalomkorlátozása még csak javaslat szintjén létezik, a fővárosban is közlekedő dízelautó-vásárlóknak már most érdemes felkészülniük a lehetséges szabályozásra, s ennek megfelelően autót választaniuk – javasolja a Használtautó.hu.

 

Dízeltiltás: az autók ötöde eltűnhet Budapestről 1

Bár a használt autók piaca jelenleg is pezseg – a hazai tulajdonosváltások száma meghaladja a 2019-es rekordév adatait is –, az emissziós korlátozás további vásárlási rohamot indíthat, hiszen a Datahouse-tól származó állománykimutatás szerint a 3,9 milliós személyautóparkunk mintegy 20 százaléka Euro 5-ösnél rosszabb besorolású dízel. Ezeknek nyilván csak egy része közlekedik Budapesten, ugyanakkor mégis nagyobb állományról van szó, mint amennyi hibrid és elektromos autó összesen fut az országban.

A Budapestről kitiltandó autók értéke jelentősen csökkenhet majd, sőt már most látható a tiltani tervezett dízelek árcsökkenése. Főként az idősebb és olcsóbb dízelautók vásárlásakor kell tisztában lenni azzal, hogy a Használtautó.hu keresési statisztikái szerint már ma is csaknem kétszer annyi vevő keres benzines modellt a használtautó-piacon, mint dízelt. Az emissziós szabályozásra azonban nemcsak a fővárosi közlekedésben, hanem az importban is erősen szükség lenne. A Datahouse adataiból kiolvasható, hogy az Euro 5 norma alatti dízelek aránya az idei használtautó-importban is jelentős, 37%-os, amivel nagymértékben nő a hazai autóparkon belüli arányuk is.