Nagyon lelassult a megvásárolt autók átírásának folyamata a kormányablakoknál a koronavírus miatt szükséges előzetes időpontfoglalásokkal – írta a Telex. Gyakran a vásárlás után harminc nappal sem sikerül elvégezni az egyébként rutinszerű feladatot, ami több tízezer forintos pótdíjhoz vezethet.

Ha a vásárlás után kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) életbe lépése után harminc nappal sincs meg az átírás, úgy a biztosító megszünteti a biztosítást, és az új biztosítás megkötésekor visszamenőleg, a vásárlástól számított időpontig pótdíjazást számláznak ki.

A Telex egyik olvasójának 36 ezer forintos pótdíjat kellett fizetnie, mert mire időpontot kapott, letelt a harminc nap, a biztosító pedig felmondta a szerződését. Az autós a Társaság a Szabadságjogokért segítségét kérte, amelynek javaslatára panaszt és közérdekű bejelentést tett a szerinte megalapozatlan pótdíjazás miatt.

Amúgy van megoldás: ha az ügyfél a harminc nap letelte előtt értesíti a biztosítót, hogy nem lesz meg az átírással, a biztosító meghosszabbíthatja a kgfb-t, így nem szűnik meg a szerződés és nem keletkezik visszamenőleges fedezetlenségi díj.

Csakhogy erre a biztosítók írásos tájékoztatói nem térnek ki – ismerte el a Telexnek az egyik biztosító ügyintézője, aki csak az ezzel kapcsolatos célirányos kérdésre mondta el, hogy milyen módon tartható életben a kgfb.