Egy hete számoltunk be arról, hogy egy zsarolóvírusos kibertámadás miatt egész üzemanyagvezeték-hálózatát lezárta a Colonial Pipeline, amely az Egyesült Államok keleti partvidékének felét látja el üzemanyaggal. A Colonial Pipeline csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, kerozint és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít, naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, és összeköti a Mexikó-öböl partján fekvő finomítókat a déli és a keleti parti államokkal.

Múlt hét szerdára négy államban a kutak nagy része kénytelen volt bezárni, Észak-Karolina kútjainak 68 százaléka esett ki. Georgia államban 49 százalék Virginiában és Dél-Karolinában pedig 45 százalék volt ez az érték. Így az autósok ellepték a kutakat, és mindenki abba tankolt, amit csak el tudott hozni otthonról. Festékesvödrök, műanyag hordók, tárolók, kannák, sőt műanyag zacskók teltek meg üzemanyaggal. Akinek akadt egy köbméteres tartálya, az azt töltötte tele, és megjelentek a spekulánsok is. A piaci ár 3-4 szereséért árulták a benzint kannából.

A The Wall Street Journal friss beszámolójából pedig kiderül, hogy a hackerek konkrétan a Colonial Pipeline számlázási és pénzügy rendszerét támadták meg és tették működésképtelenné, azért állította le az üzemanyag-ellátó cég az egész hálózatát. A támadás május 7-én történt és Joseph Blount, a cég vezetője, még aznap jóváhagyta a bűnözők kifizetését.

4,4 millió dollárt (1,2 milliárd forintot) utalta át bitcoinban a DarkSide néven munkálkodó hackereknek.

Blount azt nyilatkozta, hogy roppant nehéz volt engedni a zsarolóknak, de a rendszerleállás óriási ellátási problémákat okozott több államban, és a cég által meghallgatott szakértők is azt javasolták, hogy haladéktalanul fizessenek. A Colonial Pipeline így is több tízmillió dollár kárt szenvedett, szóval a 4,4 milliós váltságdíj már aprópénz volt.